Last news in Fakti

21 Юли, 2017 10:19 4 672 12

Винетките за автомобили може да поевтинеят

  • винетка-
  • автомобили-
  • цена

В момента около 67% от постъпленията от винетки са от коли

Винетките за автомобили може да поевтинеят - 1

Цената на винетките за леки коли може да бъде намалена. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков на специализиран форум в София, цитиран от в. „Монитор“.

По думите му икономии могат да се направят от разходите за разпечатване, разпространение, съхранение, брак, които се включват в стойността на стикера.

Но те ще се спестят с въвеждането на електронните винетки, посочи още той.

По думите му таксите за леки коли са несъизмеримо високи на фона на тези за тежкотоварни автомобили. Нанков коментира още, че тенденцията лекият трафик да поддържа пътния сектор нараства в последните години, като в момента около 67% от постъпленията от винетки са от коли.

А от началото на следващата година винетките за камиони може да поскъпнат. „Основно увеличение трябва да има за еднодневните стикери, който се ползват най-много и предимно от транзитно преминаващите тежкотоварни камиони“, обясни Нанков.

Той уточни, че това може да стане с бюджета за следващата година. Сега се прави анализ с колко да бъде увеличението, а резултатите се очакват през септември.

„Ако до началото на следващата година сключим договор за тол системата няма да се вдигат, а ще се изчака 7 месеца нужни за въвеждането“, уточни министърът. „Аз съм убеден, че винетките за тежкотоварния трафик трябва да поскъпнат“, категоричен е Нанков.

Междувременно регионалното ведомство подготвя иск за 1,5 млн. лв. пропуснати ползи на ден срещу фирмите, които обжалват въвеждането на тол системата.

Министърът обясни, че изчисленията са на база консервативната прогноза за приходите от електронната система според която около 661 млн. лв. годишно повече ще влизат в хазната от пътни такси.

„Но колко са точно ще каже одиторска компания и ще се претендира в съда за пропуснати ползи“, уточни още Нанков. По думите му в момента се подготвя искът, като ще се преценява дали да е срещу всички, които обжалват.

„Може би ще е срещу тези фирми, които са подавали много пъти жалби срещу процедурата“, коментира още той. Решението за подаване на ответен иск е дошло след един от мотивите на ВАС „злоупотреба с право“ при отхвърляно, на една от жалбите в началото на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волен сидеров

    24 2 Отговор
    В България нещо да поевтенее-събодете се алоу.Като писах алоу-нещо да е поевтиняло при абонаментните програми на телефоните оператори -напротив всичко е нагоре-Яко пари правят.
    няма да се плашите -терминал 2 не е затворен още
  • 2 Шаран БГ

    32 2 Отговор
    ПРЕМАХНЕТЕ "ПЪТНИЯ ДАНЪК" - тъй както обещавахте, преди да въведете "винетките" !! Защо за едно и също нещо плащаме по два пъти, редим се по опашки два пъти, губим два пъти по-вече време. АМАН от тази ненаситна бюрократична пасмина ! Вместо да облекчавате живота на" демоса", който ужким управлява, Вие сте стиснали нашенеца за шията и "давай, та давай"! Няма значение по какъв начин, важното да се пълни хазната. И то не е лошо, ама да го почувстват учители, лекари, силовите ведомства и пр. А то само най-висшите управници си увеличават доходите - за да не се срамуват от колегите си "европейци". Народът тъне в мизерия и невежество и се топи, а Вие се правите, че много сте загрижени за него !!Даже неговата немотия Ви иде като гордост пред света !ДО КОГА, Нагли безсрамници !!! ДО КРАЯ НА ТОЗИ ИЛИ НА СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ? Колко още по 30 години трябва да преминат, че да станем "европейци" ??
  • 3 GOST

    9 6 Отговор
    По-високи винетки за камиони= по-големи транспортни разходи=
    по-висока цена на краен продукт. аЙ честито с по-ниските цени за автомобили!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Гоуст

    10 0 Отговор
    В доклада на световната банка се разглеждат варианти за 97 и за 150 лв... така че е несериозно това изказване и едва ли някой вярва
  • 5 Гоуст

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "GOST":

    Да, така е. В момента приходи от винетки са 330 млн, а се търсят едни мин. 700 млн. При положение, че винетката остава 97, то тези 400 млн ще дойдат от камионите. 90% от превозваните товари стават с камиони и това ще удари доста цените на продуктите
  • 6 Ессед

    12 2 Отговор
    Защо няма 6 месечна винетка ? Купуваш си кола по средата на годината и вземаш годишна винетка ,която е валидна 6 месеца. Обир си е това.
  • 7 гост

    7 2 Отговор
    В ерата на информационните технологии и системи за наблюдение да се говори за винетни стикери е глупост. Има монтирани камери навсякъде по главните пътища, които с един подходящ софтуер може да проверяват дали регистрационния номер на колата е с платени данъци, глоби и винетки, дали има задължителната застраховка и регистрация. Лесно е, но никой не иска да го направи. На Запад при входовете в големите градове това е дългогодишна практика. Така нито ще купуваш и лепиш, нито ще те спират за проверка, нито ще има разходи за контрола. Ама те нашите умници казаха наскоро, че дори тези камери не записвали, както е по проект, понеже нямало кой да им поддържа сървърите. Идиоти.
  • 8 Г.З.

    5 1 Отговор
    Първо да поевтинеят, реалната цена е около 70лв.Второ да важи една година от датата на закупуването и .

    Коментиран от #10

  • 9 Боян

    3 1 Отговор
    Трябва да има ДНЕВНИ винетки за Леки коли, най добре е да ги направят направо с СМС - 2,40 и си караш, както е с паркирането сега 99% от хората особенно по селата само за да минат 5-10км. за да отидат до града не си купуват и си карат така, което колко загуби са на пари ако се замислят, аз също, за да отида до Перник и обратно да дам 15лв.??? Как ли пък НЕ !!! А като е 2,4 пускам си СМС-а и си карам на спокойствие!!!
  • 10 Г.З.

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Г.З.":

    Кое не ти отърва цената или валидността на венетката
  • 11 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    АЗ КАРАМ БЕЗ ВИНЕТКИ
    НО ВЕДНЪЖ МЕ СПРЯХА
    И МИ КАЗАХА 300 ЛВ ГЛОБА И
    СПИРАМЕ КОЛАТА ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ОТ ДВИЖЕНИЕ
    И ПОЗНАЙТЕ КВО СТАНА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове