21 Юли, 2017 19:57 1 503 7

Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода

  • ктб-
  • земя-
  • пари-
  • корнелия нинова

Земеделската земя е национално богатство

Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода - 1

„За КТБ прокуратурата е записала: „има финансиране на различни политици от обществения и политическия живот”. Заради истината, прозрачността, общественото мнение- е редно да се знаят имената на тези хора затова и написахме писмо”. Това заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й случаят с КТБ е пълно огледало на годините на прехода, на обвързването на политически интереси и бизнес интереси, задкулисни договорки, раздаване на пари на гърба на хората. „Неговото решаване, така че да се върне чувството за справедливост, може да сложи край на модела на прехода. Така ще можем да тръгнем в една постпреходна България, с други правила и в политика, и в икономика. Нека да се знае истината- кои са всички тези хора и да има справедливост”, каза още тя. По повод отговора на главния прокурор на писмото на БСП, Нинова заяви: „Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им. Ние ще четем и ще пишем закони, но те трябва и да се прилагат."

Нинова обясни, че е поискала срещата с президента Радев по няколко теми, които са елемент от националната сигурност – свободната продажба на българска земеделска земя; корупцията и антикорупционният закон, представен от управляващото мнозинство; КСНС и въпросът за СЕТА. За антикорупционния закон тя заяви, че той към момента е описание, мотиви и заглавията на главите в него, без съдържание. Тя поясни, че левицата има няколко основни различия. По думите й трябва да има единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, но не и както се предвижда- той да бъде един общ орган от досега съществуващите. На второ място тя посочи запазване до края на мандата им и на същите хора в тези органи. „Едни и същи органи, с едни и същи хора в тях, ще борят по нов начин корупцията и ще я преборят, въпреки че в годините не са успели да го направят”, коментира председателят на БСП. Според нея третият въпрос е- от кой ще бъде избиран този орган, за да е независим, тъй като законът не дава отговор на този въпрос. Нинова заяви, че през септември левицата ще внесе собствен вариант и дотогава няма коментира, за да мине първо през НС на партията и тогава ще бъде обсъждан навън.

Корнелия Нинова подчерта, че земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство на селскостопанска продукция. „В закона, който внесе правителството на Бойко Борисов, няма никакви гаранции, че тази земя ще бъде използвана за селско стопанство. Няма ограничения и контрол над евентуални бъдещи собственици”, каза тя. По думите й има опасения, че ще ни изкупят земята, няма да я използват по предназначение за производство, не се знае кой ще я купи, какви са тези хора и дали няма да я използват за спекулативни продажби. „Нашата земя е най-евтина спрямо европейските държави, най-плодородна като съдържание и за нея ще се получават субсидии в следващите години”, обясни тя. По думите й след закона за концесиите, с който се дава национално богатство на концесия завинаги, управляващите сега искат да дадат и земята ни. Тя обясни, че забрани за свободна търговия на земя има в Унгария, Полша, Словакия, Словения. „В момента в Европа, в старите държави- членки, тече разговор как да се промени за цяла Европа този режим. Имаме шанс и като председател на Съвета на ЕС в следващите месеци, да бъдем водещи в този разговор”, каза още Нинова.

Помолена да даде оценка за почти 100 дни управление на кабинета Борисов 3, Корнелия Нинова заяви, че тя е слаба. По думите й хората посочват като свои основни проблеми бедност и сигурност. „Няма никакви действия за повишаване на приходите, освен повишаването на минималната пенсия- и то не с толкова, с колкото обещаха. Ще започне обедняване, защото се вдигнаха вода, ток, административните такси в съдилищата, акцизи на цигари”, обясни лидерът на левицата. По темата за национална сигурност, тя заяви, че на КСНС са разписани много хубави неща, но нищо не се случва. „Приемат се лобистки закони, които са в интерес на определени групи и държавата е разтресена от скандали всеки ден, които не решават нищо. Председателството можеше да ни обедини, но вместо да се занимаваме с политики, управляващите го сведоха до кражбите на плочки от НДК”, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Печенката

    2 1 Отговор
    -Баба Кури защо на Дедко Герго го тури??
  • 2 юрист

    7 2 Отговор
    “..Публикувано във факти.бг: Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода..“.По принцип не пиша под статии за изказвания на политици, но не мога да се въздържа! Изумяваме ме наглостта на тази г-жа! Г-жо, кой създаде мутрите в България? Кой ги спонсорира? Кой създаде мутренската идеология в България? Чия партия обслужваше мултигруп, сик и вис? Коя партия в България изпра парите си чрез тези фирми? Коя партия им даде първоначалният капитал за стратиране на фирмите и им осигури логистична, търговска, финансова, кадрова и всякаква друга поддръжка? Кой е георги илиев? Чий адвокат беше татяна дончева- /НЕ Я УВАЖАВАМ КАТО КОЛЕГА И УМИШЛЕНО НА ПИША ИМЕНАТА Й С НАЧАЛНИ ГЛАВНИ БУКВИ/? Не разбрахте ли- БКП Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК И ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПРЕХОДА, И ЗА ИЗРАЖДАНЕТО МУ В КРАЖБИ, ПРИСВОЯВАНИЯ И ОБСЕБВАНИЯ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ НА БЪЛГАРСКО ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО ОТ ЛИЦА С БКП -ЧЛЕНСТВО И ИГРАЕЩИ РОЛЯТА НА “СЛАМЕН ЧОВЕК“/ ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ! ЗАЩО ИСКАТЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА НОСИМ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРЕХОДА, СЛЕД КАТО ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ- И МОРАЛНА, И НАКАЗАТЕЛНА- Е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ НА ВАШИ БКП ЧЛЕНОВЕ, А НЕ Е КОЛЕКТИВНА ВИНА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД? Нали уж беше юрисконсулт в община- как така са те приели там на работа, след като си толкова “боса“ в паметта и умишлено НЕ ПОМНИШ?
  • 3 Било

    6 2 Отговор
    Оле-ле кака Курнелия пак се исказа неподготвена
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пазарен Либерализатор

    4 2 Отговор
    Системното безебие личи по другарката Корнелия. Сигурно е кръстена на баба си Нели...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Г.З.

    4 1 Отговор
    От БСП забравяте Виденовата зима предизвикана от вас .Още тогава партията ви трябваше да бъде забранена защото сте вредители в политиката.Най големите кражби в държавата са ваши защото си мислехте че страната ви принадлежи.Тази страна е наша ходете си имате имоти по цял свят,сбогом дано си щастлива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове