1 874 4

Горите на Родопите съхнат

Вземат се спешни мерки за решаване на проблема

Венцислав Михайлов

„Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна и местна власт трябва да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на инспекция в горските територии на ДГС Ардино и ДЛС Женда, поделения на Южноцентрално предприятие. Участие в нея взеха учени от Института по гората към БАН и Лесотехническия университет, областните управители на най-засегнатите области в страната - Кърджали и Смолян, както и представители на Община Ардино.

Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й извличане и усвояване в рамките на 1 година, поради високия процент недостъпни терени.

"Процесът е обезпокоителен и е наложителна спешна човешка намеса", заяви академик Александър Александров от Института по гората към БАН. "Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той. Това, което има да се решава не засяга само институциите, а и всички собственици на гори. Предстои труден период на извличане и усвояване на тази дървесина и нека да оставим лесовъдите да си свършат работата, подчерта акад. Александров.

Размерът на засегнатите площи е много динамичен и не може да се направи точна оценка, но по последна информация са приблизително около 300 хил. дка.

В последните години проблемът се разраства и разширява. От средата на 2016 г. в страната се наблюдават тревожни тенденции за увеличаване на размера на засегнатите иглолистни култури. В сравнение с 2015 г. е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.

Съхнещите гори са с възраст 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения , посочиха представителите на научните среди.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов информира, че в засегнатите райони са ограничени сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на увредената. Той посочи, че се идентифицират собствениците на засегнатите гори, на които се правят предписания за предприемане на мерки за провеждане на санитарни сечи и други мероприятия.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Тошо
  Отговор
  1 23:47  23.07.17
  Ще има дърва за Гърците
 • Икономически тигър
  Отговор
  2 08:54  24.07.17
  Щом съхнат, трябва да се изсекат и земята да се продаде! Чужденците вече могат да купуват земя - направете нещо полезно с изсъхналите гори!
 • Гост
  Отговор
  3 09:14  24.07.17
  Може би най-политкоректния етикет досега - Съхнещата държава. Кенеф някак си не ми е енциклопедично, а Територия е двусмислено за тези които не разбират контекста.
 • Грую
  Отговор
  4 09:25  24.07.17
  Гадните корояди не подбират. Унищожиха ми и дръвчетата, а гледам и гората са нападнали. Това е защото има много топли зими в последните години и няма достатъчно студ за да измрат през зимата и така да се регулира популацията. След тях идват кълвачите и кората на дърветата заминава, а дървото без кора не може да живее.

Напиши коментар:


Публикувай