2 454 2

Малко мече се разходи край хижа в Троянския Балкан

Мартин Христов

Малко мече се е появило в района на хижа Дермeнка в Троянския Балкан, информира БНР. Предполага се, че това е бозайникът, който преди две седмици изненада деца и родители на площадка в Сопот.

Мечето е на пет-шест месеца. Неясно как е останало без майка, обясняват парковите служители. В последните дни мъж се е снимал със животното в близост до хижа Дерменка.

От дирекцията на националния парк Централен Балкан, съветват да не се дава храна на мечето или да се правят опити то да бъде уловено. Според експертите, ако то загуби страха си от човека, то не само няма да оцелее в природата, но е възможно и да причини вреди.

На интернет страницата на парка е публикувана информация как следва да реагират посетителите му при среща с хищник и по какъв начин да се защитят в случай на нападение.

От парк Централен Балкан съветват, че винаги, когато излизаме на разходка сред природата трябва да имаме предвид, че срещите с дивите животни са възможни и нашето поведение трябва да е съобразено с тях.

Кафявата мечка е най-едрия хищник в България. Срещите с нея могат да бъдат както приятни, така и опасни. Ето и някои неща, които може да направите за да ограничите възможността за неприятни последствия.

За да няма нежелани срещи, създавайте шум (говорене на висок глас, подвикване, свирене и др.), който да издава вашето присъствие.

Ако срещнете хищник в никакъв случай не бягайте, категорични са от парка. Това би предизвикало хищника да ви преследва и нападне. Най-добрия вариант е да се отдалечите бавно по обратния път, без да обръщате гръб на животното. Привлечете неговото внимание, но вече без да викате или ръкомахате. Най-добре е да говорите тихо и успокоително, така че то да знае, че сте там, без да го уплашите.

В повечето случаи животните нападат хора, когато са уплашени, от любопитство или защитавайки малките си. В такива случаи трябва да легнете на земята по очи или свити на кълбо и да покриете с ръце главата и врата си. Ако ви подгони хищник, хвърлете настрани раница, връхна дреха или др., които могат да привлекат вниманието ѝ.

Мечето рядко се отдалечава от майка си, а подобна среща е от малкото причини мечка да нападне човек. В такива случаи, се отдалечете от мястото в посоката, от която сте дошли.

Когато мечето е останало без майка, то е объркано и любопитно. Възможно е да търси контакт с хората, за да си набави храна. В тези случаи най-грешното, което може да се направи е да му бъде дадена храна или да бъде уловено.

Губейки страха си от човека, то не само няма да оцелее в природата, но е възможно да ни причини вреди.

Кафявата мечка е защитен вид - включена е в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;

Съгласно Наказателния кодекс на Република България всяко едно посегателство върху кафявата мечка се наказва със лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2 000 до 20 000 лева.

Ако срещнете кафява мечка на територията на национален парк "Централен Балкан" е необходимо да информирате:

Дирекция "НП Централен Балкан": тел. 066 80 12 77 - всеки делничен ден от 8:00 до 16:30 часа

GSM 0889862219, е-mail: office@centralbalkan.bg , Сдружение за дива природа "Балкани" 0876482611 - Владимир Тодоров

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 112
  Отговор
  1 17:30  22.07.17
  Ако трябва да се боря за живота си изобщо няма да ме интересуват глоби и наказания.

  Коментиран от #2

 • 2 06:02  23.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай