656 3

Държавата ще се бори с безработицата в най-бедните райони

Мартин Христов

Държавата в борба с безработицата в най-бедните райони. Социалното министерство отпуска 2 милиона лева, за да намали безработните в общините, където всеки трети е извън пазара на труда. 14 общини от три области са включени в пилотната програма, чиято цел е трайно безработните да бъдат обучени да повишат квалификацията си и да се върнат отново на пазара на труда, съобщава bTV.

Това са общини само в Северозападна България. Причината е, че безработицата там е между 30 и 60 на сто. Програмата е насочена основно към няколко групи – младежи до 29 г., хора, които от години са без работа и такива, които са на социални помощи.

Kандидатите за работа трябва единствено да са регистрирани в Бюрата по труда.

„Приоритетно ще бъдат включени хора на социално подпомагане, идеята е тези лица да не получават социални помощи, а да могат да изкарват финансови средства чрез полагане на труд”, заяви Искрен Ангелов.

Парите за безработни ще стигнат за наемане на работа на около 830 души. Ангажиментът обаче е само за четири месеца и не е ясно дали след това тези хора отново няма да са извън пазара на труда. Според разчетите на социалното министерство безработицата в тези 14 общини трябва да спадне с десет на сто.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 22:12  22.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 00:01  23.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • gabrovec
  Отговор
  3 00:53  23.07.17
  Толкова пари ще стигнат само за кафето на БЮРОКЛАТИТЕ от бюрата по труда в Северо-ЗападнаЛА България.

Напиши коментар:


Публикувай