24 Юли, 2017 08:12 6 640 28

Ще вадим замръзнал метан от Черно море

  • замръзнал метан-
  • черно море-
  • метан-
  • газ

В българския участък се крият запаси за милиони в зелено

Ще вадим замръзнал метан от Черно море - 1
Снимка: Marum.de

Българско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море. По този начин учените ще проверят резултатите от геофизичните изследвания, провеждани до момента, според които под дъното в българския участък се крият хиляди кубични километра метан под формата на твърд газов хидрат.

"Предварителните оценки са за много големи запаси. Със сигурност за период от един век ще можем не само да задоволяваме енергийните си потребности, но и да бъдем един от най-големите износители в Европа", коментира пред "Труд" океанологът доц. д-р Атанас Василев.

Хидратите на метана се смятат за един от перспективните бъдещи източници

на енергия, заради огромните световни запаси, които биха стигнали на човечеството за векове. Този вид природни горива могат да се добиват при минимално замърсяване, тъй като находищата са сравнително плитки, а наляганията – малки. Освен това, не съдържат други субстанции, които са вредни за природата и се срещат при конвенционалния добив на газ и нефт. Самият метан пък най-лесно би могъл да замени традиционните горива.

Експедицията в рамките на германския проект SUGAR ще се проведе през ноември и декември, а от българска страна в нея ще участват доц. д-р Атанас Василев (Институт по океанология – БАН) и д-р Валентин Георгиев (Геомарин ЕООД).

Учените ни са признати експерти в областта на газовите хидрати и са членове на управителния съвет на COST акция MIGRATE, която координира европейските усилия за изследване и експлоатация на този ресурс.

SUGAR стартира през 2008 г. и се финансира от Германия. Поради добрите перспективи проектът е удължаван вече три пъти от правителството в Берлин. Основната му цел е добивът на газ от метанови хидрати на морското дъно, но има и друга, не по-малко важна.

"Технологията, която се разработва в Германия, позволява извлеченият от хидратите

метан да бъде заместен с въглероден диоксид (CO2).

Това означава, че колкото повече метан добиваме, толкова повече ще намалява въглеродният диоксид в атмосферата", обясни доц. Василев.

Поредната експедиция в нашите териториални води ще се проведе с кораба "Метеор" – съвременна морска лаборатория, която ще бъде снабдена с апарата MiBo-200, предназначен за автономно подводно сондиране.

Газовите хидрати се образуват на дълбочини под 500 метра, където налягането е около 50 атмосфери. Изчислено е, че 1 кубически метър газов хидрат съдържа около 155-168 куб. метра метан.

Находището в българската икономическа зона на Черно море е с размери около 60 на 25 километра. То се намира на около 200 метра под дъното, което пък е на дълбочина от 800 до 1900 м. под морското ниво.

Учените изчисляват, че количеството на метана в него може да достигне няколко десетки и дори стотици хил. кубически километра. Освен това се смята, че нашите находища са най-благоприятни за извличане, защото са в пясъчни колектори.

Човечеството е на крачка от добива

Днес газовите хидрати са една от най-бързо развиващите научни области. Редица държави провеждат интензивни изследвания.

"В момента се извършва своеобразен скок от технологии за проучване към технологии за добив", посочи доц. Атанас Василев. През май бяха проведени сондажи от Китай, Япония и САЩ.

"Горящият лед"

Находището под дъното на Черно море може да бъде сравнено с гигантско ледено езеро. Метановият хидрат прилича на лед, но е лесно запалим, затова е познат като "горящ лед".

Той е известен на науката отдавна, но първите които се сблъскват с него са газовите инженери, още през първата половина на XX век.

Тогава хидратите създавали сериозни главоболия, тъй като се образували в тръбопроводите и ги запушвали. В продължение на десетилетия те са обект на научен интерес, но индустрията ги смята за пречка. Днес обаче метановите хидрати се смятат за перспективен бъдещ източник на енергия, който има по-голям потенциал от фракинга и конвенционалния добив на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ли забогатяхме

    52 5 Отговор
    Само да не стане като със златната ни мина и Дънди Прешъс - да получаваме 1% от добива, а след споразумението от 2015г. 0.8%
  • 2 ЬЬЬЬ

    32 5 Отговор
    Абе какво си играем -направо Боко да почва да ни кара газ на буци от Марс...
  • 3 345

    21 26 Отговор
    Като се има предвид че 30-40% от доходите в хазната идват от туризма не знам дали е безопасно за черноморието , въобще ние трябва да сме агрикултурна и туристическа държава, полезните изкопаеми и тежката индустрия са за държави които нямат природа
  • 4 молец

    25 1 Отговор
    Тате,тате ще ми купиш ли колело-ще ти купя но друг път!
  • 5 ердоган

    23 0 Отговор
    Кувейт ряпа да яде.
  • 6 Гоуст

    19 8 Отговор
    Да бе, някой ще ни остави да добиваме сами, та дори и да изнасяме. ЕС отново ще ще ни извие ръцете, а Русия от другата страна пък ще се намеси както го прави всеки път
  • 7 Грую

    17 2 Отговор
    То че ще стане като Дънди това е ясно като бял ден, но ми е много интересно как пък ще намалиш емисиите от СО2 като го инжектираш на мястото на метна, а същият го използваш за гориво и го изгаряш в атмосферата, където резултатът от горенето СО и СО2 връщат парниковия ефект. В метана има един атом С и този атом след горенето ще върне в атмосферата една молекула СО2 при пълно изгаряне и още две молекули Н2О под формата на пара, която също има парников ефект. Алтернативата е добив на енергия без горивен процес и без изпускане на газове в атмосферата. Такива технологии има, но те са с много ниска ефективност още са много скъпи. Търси се гений , който да изнамери технология без емисии, без вредности и с висока ефективност, но подозирам, че това няма да е в моя живот.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Самуил

    9 3 Отговор
    Според агенция Синхуа енергийната калоричност на "горящия лед " както те му казват , е 1 кум.метър се равнява на 164 куб. метра природен газ.
    България употребява годишно около 3 млрд. куб. метра природен газ.

    Коментиран от #21

  • 9 mediator37

    17 0 Отговор
    Енергийните помощи ще бъдат калъпи замразен метан и ще ги раздават в кутии от обувки.

    Коментиран от #10

  • 10 Иван

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "mediator37":

    Как пък един не каза "Браво. Нека търсят. Ако намерят и имат технологията - ще е добре." Защо е тази злоба, този негативизъм ? Би трябвало да знаете, че тази черна енергия, която бълвате за щяло и нещяло се връща. Ще го разберете, но късно. Гледайте по-позитивно на живота. Хората войни са преживявали и са намирали сили за оптимизъм. Имам чувството, че избивате комплекси, но това вече е проблем за специалисти.

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гоист

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Бай Иване, живеем в България, а не в алисивата страна на чудесата
  • 13 Пазарен Либерализатор

    10 4 Отговор
    Ако постигнем енергийна независимост от СССР ще бъде перфектно!
  • 14 гост

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Ела в Гълъбово да видиш как работи ТЕЦ, и как в целия град вали сняг от сяра. Това е реалност за страните от третия свят, не за Европа. Ала у нас се случава, защо ли? Защото все се минава метър, било то от обикновен човек или от предприемач. За сметка на всички ни. Ясно е, че трябва да си копаят, но резултата ще е в наш ущърб на 100%.

    Коментиран от #20

  • 15 👽👽👽зелени човечета

    14 0 Отговор
    И сега мутрите ще станат шейхове
  • 16 юрист

    2 9 Отговор
    Браво! Най- накрая! С нетърпение очаквам първите резултати и ако се окаже, че това е работещо, да се въведе още тази зима в България! Накрая ще се получи така, че България ще каже- не ни трябва никакъв тръбен или втечнен газ- ние ставаме ИЗНОСИТЕЛ на природен газ! До сега не съм срещала човек от “американската“ 5 колона в България, но виждам доста лица от руската 5та колона в България.Та- няма да им е лесно- от сега да си оправят паспортите и имотите и да се подготвят за приемане на руско гражданство и преместването на постоянното си местоживеене в русия...
  • 17 Различен

    4 0 Отговор
    Браво, поздравления!!
    И ако станем независими не само от руският, но и от всякакви други, включително и американски такива, то може и да се случи нещо добро в тази държава!
  • 18 трололюбец

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Е как ще кажат , не виждаш ли , че всичките са мурзилки на рубладжийска заплата ? Тази технология е смърт за Раша , защото такива залежи има във всички морета , което значи , че КОГАТО (а не ако) се развие , бащицата няма да продаде и един кубик газ повече , не само това , ами и петрола бързо бързо ще замре защото нито в транспорта нито в енергетиката повече ще го ползват , тоест "великий и могучий" ще фалира и ще се разпадне само за 15-20 г
  • 19 трололюбец

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Грую":

    Ами много просто , ама трябва да нямаш за цел само да плюеш . Първо при горене на метан СО се произвежда в нищожни количества и чрез елементарен и евтин катализатор и въздух може да бъде доокислен до СО2 , така че можем да кажем , че емисиите ще са две трети вода и една трета СО2 . В обратния процес ще се нагнетява само СО2 който се "замразява" при много по-висока температура и по-ниско налягане от метана , така че няма никакъв проблем да го замести на мястото на добития и то три пъти повече от отделения . Така харесва ли ти вече или имаш още забележки ?

    Коментиран от #22

  • 20 трололюбец

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Ами именно ТЕЦ-а от който се оплакваш , гори боклука , наричан гръмко "лигнитни въглища" , ела ти да видиш ТЕЦ на метан какво отделя , само че не можеш да видиш , щото е основно водна пара , а метан добит в Черно море ще бъде по-евтин от тези"въглища" , плюс което ще отпаднат повечето такси за емисии
  • 21 Нехаресващ тролове дори американски

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Самуил":

    Въпросът не е колко потребява България като цяло за определен период, а кога ще бъдат внедрени тези технологии. Чета за "откритията" на "великия учен" доц. Атанас Василев от поне 5 години и там той обяснява точно това, което и сега се споменава в статията. Единственото, което се е променило отпреди 5 години, е участието на Германия. Иначе все така си плават с научноизследователски корабчета, правят тестове, проучват.

    От етапа на проучване обаче до етап на разработване на конкретните параметри на дадена технология, оптимизирането на процесите и изграждане на работещо предприятие минават десетилетия в научния свят. Това той не казва. Защото да добиваш "горящия лед" е възможно, но изисква инвестиции от порядъка на стотици милиони евро, да не кажа милиард.

    Коментиран от #23

  • 22 Нехаресващ тролове дори американски

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "трололюбец":

    В коментара на Грую ставаше дума за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, не за складирането на дъното. Складирането на дъното е същия процес, обърнат наобратно - на местата, където ледените кристали на метана са изчерпани, се нагнетяват ледените кристали на въглеродния диоксид. Емисиите са проблема, защото дори да приемем за решен проблема с енергийната сигурност и замърсяването на въздуха и природата в България, ние все пак сме част от световната икономика и никак не съм сигурен, че останалите държави в световен мащаб ще спазват някакви ограничения на емисиите. Неотдавна Тръмп оттегли подписите на САЩ под споразуменията от Париж.

    Изобщо, България е като пасивните пушачи - не толкова изнася замърсяване, колкото търпи замърсяването на другите. Не България замърси Дунав, не България замърси Черно море, не България обгазяваше Русе... България е потърпевш преди всичко от икономическата активност на останалите страни в региона.

    Коментиран от #25

  • 23 трололюбец

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нехаресващ тролове дори американски":

    Даа , неприятнички времена настават за някои хора , но светът не го интересуват интересите на една шепа хора съсредоточени основно в празното място наричано РФ ! Но за твое "успокоение" ще ти напомня , че ПРОМИШЛЕНИ инсталации вече работят в САЩ , Япония и Китай . А също така можеш да си припомниш преди 10 години какво беше чувал за шистов петрол и газ , а в момента САЩ (от тази "технология") добиват колкото Русия и Саудитска Арабия петрол и газ , а себестойността е спаднала над два пъти , а газовите хидрати са в пъти по-проста и евтина технология ! Дерзайте товарищи !

    Коментиран от #24

  • 24 Нехаресващ тролове дори американски

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "трололюбец":

    Коментарът ти е малоумен! Не изразявам никъде пристрастие към когото и да било, вкл. Русия. Що ме пращаш пак в Сибир? Или който не е с вас, е против вас, а, стари комунисте?

    Въпросът не е дали в Китай и Япония вече работят промишлени инсталации. Въпросът е кога ще заработят в България, а сега-засега тук само се проучва. Нужно е определено време, за да се задвижат нещата, не е от днес за утре. Ти не даваш отговор на тези проблеми, а всеки коментирал наричаш трол, обвиняваш го в пристрастие към Путин и за теб нещата са решени... А не са! Трябва да се разработи проект, да се потърси голяма корпорация, склонна да инвестира и с опит в областта, да се разработи работещ модел при изчислима норма на печалба и възвръщаемост... Нужно е да се преборим и с неготивното име на България по света като място за инвестиции...
  • 25 трололюбец

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Нехаресващ тролове дори американски":

    Пак не схващаш нали ? Ама то е типично за почитателите на "братушките" ! За "световните емисии" всеки който ги емитира си плаща съответните такси , които прогресивно се увеличават всяка следваща година . Евтин и достъпен метан означава край на въглищата и петрола , които емитират в пъти повече и по-вредни емисии . А относно България това само може да и донесе допълнителна печалба , защото "заместването" на метана с СО2 ще се плаща именно от тези такси , платени от този който е ЕМИТИРАЛ тези емисии ! Сега успокои ли си "патриотичните" притеснения ?

    Коментиран от #26

  • 26 Нехаресващ тролове дори американски

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "трололюбец":

    Отново едни красиви приказки! Аз, неразбиращият и поучаващият ме трол с тържествуващ вид :-).
    Слушай, още през времето на комунизма класната ми даваше да чета и после декламирам разни позиви на комунистическата партия. Какво ли нямаше вътре - обещания за електрически ток, язовири, топъл мек хляб за бабичките без зъби... Направо не можех да произнеса всички награди и поощрения, които щяха да се изсипят в бъдеще по главите и в устите на бабите... Сега ти си същата работа - така ще стане, еди как си ще стане! Аз ти обяснявам, че ще минат десетилетия преди промишленото използване и внедряване на български метан от собствени източници, ти ми се кефиш как щели да плащат на България високи такси заради емисиите. Кога, бе, моето момче? Когато САЩ се върнат към Парижките споразумения ли?

    Най-ясните индикации за българското развитие са пред очите ти. Сочиш ми внедрените промишлени инсталации в САЩ, Китай и Япония. Шистов газ и петрол, които обърнали световната тенденция на поскъпване на петрола... Добре, моето момче, колко геотермални станции има Япония? А като ги има разработени като технология, защо в България ги няма? В Япония има високоскоростни влакове. Къде са те в България, където ще са особено полезни на хората, за да отидат на работа, примерно? Представи си как влакът, който се движи с 500 км./ч., те доставя за един час край морето и то в пълен лукс - място за разходка, удобна седалка, уайфай, тоалетна... Е, как за японеца ги има, а за българина ги ням

    Коментиран от #27

  • 27 трололюбец

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Нехаресващ тролове дори американски":

    Ооо , дойдохме си на приказката , а ? И за твое съжаление и тия и други работи ги има не само в Япония , а и в доста други страни , ама никоя от тях 45 г не е "строила комунизЪма и социализЪма" , под крепкото крило на "братския съветски народ и неговата КПСС " ! Този отговор стига ли ти или да ти разправям други "екстри" от миналото , вместо лиготиите за "учителката" ?

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "трололюбец":

    А вдява ли ти главата, че 45 години се е строило наистина, че се е надграждало и са се развивали нови индустриални отрасли. И какво значение има конкурентноспособността, от гледна точка на животът на две поколения българи минал в изграждане икономиката и държавността?

    Не ми давай отрицателни примери от далечното вече минало. Дай ми положителен пример от настоящето и близкото минало. Съпоставим, градивен пример.

    България няма да я има след 40 години. Европа няма да е съюз след 40 години. Генофонда навсякъде ще бъде подменен. Обща, безлична маса с преобладаващ мюсюлмански пълнеж, ръководен на верска основа, не на национална. За съжаление, ако се продължи тенденцията от последните 27 г. България ще бъде първата претопена държава. Но пък може да сме алармата, която да върне истинският облик на Европа, а не това, към която я води сегашната политика на ЕС, диктувана пряко от единствената държава с "национална" идентичност не народ, а корпоративни интереси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове