2 043 6

Сеизмолог: Чакайте трус и в България

Гърция потъва и фокусът на това потъване е остров Кипър

Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия
Венцислав Михайлов

Има една група сеизмолози в Гърция, които правят много добри прогнози за предстоящи земетресения, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия геологът проф. Рангел Гюров.

Коментарът му бе по повод силното земетресение, което разлюля гръцкият остров Кос и части от Турция. Според експертите нов трус от 6 по Рихтер очаква острова Кос. Проф. Гюров напомни, че гръцките, турските и румънските сеизмолози имат вече изключително добри софтуери и благодарение на тях наистина може до известна степен да се предсказват земетресения.

Повишена сеизмична активност може да има в България около 4 - 6 септември и между 14 и 18 септември. Тези изводи са в следствие на взаимоотношението Земя – Луна-Слънце. Проф. Гюров поясни, че всичко е прогноза и не трябва да се паникьосват по никакъв начин хората.

По думите му, ако все пак има земетресения у нас, те ще са във Велинград и Гоце Делчев. Трусовете все пак няма да са повече от 4 по Рихтер. "Гърция потъва и фокусът на това потъване е остров Кипър. Тази година гръцките сеизмолози потвърдиха и се появиха статии. Потъват със сантиметри на година. Това е сериозен процес", разкри още проф. Рангел Гюров.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:31  24.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 10:14  24.07.17
  Подобни "новини" могат да създат излишна паника в населението....
 • Къртев
  Отговор
  3 11:28  24.07.17
  Ма такива професори, за чий ги интервюират. Чак пък и дати. Той не помни, какво е вечерял вчера, предсказания ще прави. Всъщност един учен, по време на Пернишкото земетресение преди 3 години каза, че не е добре да няма земетресения. По-добре било да има леки и често.

  Коментиран от #4

 • гео
  Отговор
  4 11:33  24.07.17

  До коментар #3 от "Къртев":

  Логично е да по - добре да има леки земетресения. Така енергията натрупана в разломите частично се разтоварва, което предпазва от големи трусове
 • НОВИНИ
  Отговор
  5 13:49  24.07.17
  Гледах интервюто сутринта. Професора беше достатъчно ясен, че това е само предположение и вероятност. Но начина по който е написано заглавието на статията е подвеждащ !
 • Валентин Христов
  Отговор
  6 15:52  01.08.17
  na koya spirka da y 4akame gospodin Mihaylov

Напиши коментар:


Публикувай