535 5

Всеки ден един оправдан осъжда прокуратурата за обезщетение

Близо 2,5 милиона лева от данъкоплатеца изтичат

Венцислав Михайлов

Всеки работен ден поне един, който е бил обвиняем и оправдан, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ).

Това показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение, анализирани днес в "Сега".

Само за месец приключиха две дела с присъдени рекордни обезщетения. На съдията Петър Сантиров, съден и оправдан за корупция, прокуратурата трябва да плати 300 000 лева.

Проваленото дело срещу инспекторката от НАП във Варна Мариана Димитрова ще струва на данъкоплатците 100 хиляди лева. Решенията са на Софийския градски съд и на Окръжния съд във Варна.

Близо 2,5 милиона лева от данъкоплатеца

284 души са осъдили прокуратурата по ЗОДОВ през м.г., сочат данните на обвинението. В почти всеки от тези случаи - 97.2%, прокуратурата е отговорна заради незаконно обвинение.

Присъдените обезщетения са за малко над 2,47 милиона лева. За 2015-а сумата е 2 495 245 лв., а за 2014 г. - 3 651 867. От доклада на прокуратурата не става ясно какви лихви се плащат за забавените обезщетения, макар че лихвите са голямо перо при плащанията по такива дела.

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, който беше подсъдим по три дела, в момента води три граждански процеса срещу прокуратурата, показа проверка в електронното деловодство на градския съд. По тях засега са му присъдени общо 50 000 лв. обезщетение.

Друга съдебна сага, по която сметката ще платят данъкоплатците, е тази за "Софийски имоти". След като беше окончателно признат за невинен, бившият шеф на дружеството Тошко Добрев е завел дело по закона за отговорността на държавата, показва справка в електронното деловодство на Софийския градски съд. Не става ясно каква е цената на иска му.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 09:57  24.07.17
  Демек съда не просто не работи за обикновенния гражданин, а работи в полза на престъпниците срещу гражданите. Ама важното е да не се протестира за Безнаказаност!

  Коментиран от #4

 • Няма такава държава..
  Отговор
  2 11:48  24.07.17
  Съдийската мафия се подиграва с тъпото българско племе,явно народа си заслужава съдбата да бъде мачкан от ,, качественият матреял"който се гаври с търпението му.....
 • Тука е заровено кучето
  Отговор
  3 07:55  25.07.17
  Докато не се въведе лична отговорност, юристите и административните ръководители да бъдат задължени да плащат от джоба си за разхищаване на публични средства така ще бъде. Към изброените случаи, като прибавим и загубените дела в Страсбург, плюс загубените дела във всички министерства, агенции, общини и т.н ще се получи една огромна сума пари, която ще ни даде отговор на всички въпроси свързани с бедността на хората.
 • Гост
  Отговор
  4 09:39  25.07.17

  До коментар #1 от "Темида":

  Къде видя съда тука? В статията е написано прокуратурата. Това са две различни институции. Задай се въпроса какво да отсъди един съдия при калпаво обвинение и калпаво свършена работа от прокурора, при това, че се решават човешки съдби. И друг въпрос, ти скоро имал ли си допир с прокуратурата, за да разбереш какви "процеси" текат там и какви хора са се намърдали в т.н. институция?
 • BG citizen
  Отговор
  5 22:01  25.07.17
  Защо не ги накарат работещите в прокуратурата сами да плащат тези пари? Как само ще заработят, че даже и ще преизпълняват!

Напиши коментар:


Публикувай