423 3

22% от учениците отпадат от училище между 5 и 7 клас

Светослава Ингилизова

Между 5-7 клас 22% от учениците отпадат от образователната система. Това заяви Анелия Клисарова от БСП пред БНТ.

Според Клисарова докато не сменим учебните програми, няма как да имаме стойностни учебници. Нужно е широко обществено обсъждане, за да бъдат те устойчиви.

"Учителите трябва да избират кой да е единият учебник по предмет. Трябва да работи обаче с 2-3 помагала, които да са безплатни. Талантливите деца ще работят с различни помагала. Така ще се прояви и индивидуалният учителски подход", заяви Клисарова.

По думите й има безотговорност по съдържанието на учебниците. В много случаи те са написани неясно, несъобразени с разбиранията на децата. Експерти, учители и психолози трябва да пишат учебниците, за да не отблъскваме децата, смята тя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 10:23  24.07.17
  Да се уточни етноса и причините за тази статистика.
 • Етно
  Отговор
  2 10:56  24.07.17
  Като отпадне ученика глоба за родителя. И да - колко процента от тези 22 % са от етноса :)
 • гост
  Отговор
  3 11:44  24.07.17
  Поне 20% от тези 22% са етнос. Със сигурност има и българчета тук-там, но българите са си възпитани да се изучат преди да правят нещо друго, може и с тройки, но училище се завършва задължително. При циганите не е така, то се знае. Те на 12-13г. възраст раждат, за какво образование става дума. Навремето имахме една съученичка, българка, роди в 6ти клас и не завърши, естественно няма как хофи на училище и да си гледа детето. Но бе една за цялото училище и то за няколко години напред и назад.

Напиши коментар:


Публикувай