1 607 1

Рекорд! Българи вдигнаха най-голямата сватба в света

Над 4 500 гости се изсипаха в Арбанаси за традиционна нашенска венчавка

Стопкадър: Bulgaria ON AIR
Стопкадър: Bulgaria ON AIR
Константин Карагьозов

Над 4 500 гости посетиха днес село Арбанаси край Велико Търново, за да присъстват на традиционна българска сватба, която се пребори за участие в рекордите на Гинес, предадоха от Bulgaria ON AIR.

Условие за присъствие на сватбата бе гостите да са облечени изцяло в традиционни български носии. Изискването на младоженците бе стриктно спазено. Предишният рекорд в книгата на Гинес за най-голяма сватба е бил от 3 009 души, а нашите сънародници го счупиха с над 4 500 гости.

Предсватбената треска започнала още от петък с класическите обичай от миналото. Днес, рано сутринта, младоженецът поведе своята свита към момината къща и след трудна битка успя да я "открадне".

Църковната венчавка се състоя в един от най-красивите храмове в местността - "Свети архангели Михаил и Гавраил". След това сватбеното шествие отива на поляните в селските покрайнини, където младоженците ще сключат своя граждански брак.

Гощавката на цялото събитие е само от класически български ястия. Организаторите на събитието са решили дори самото ядене да е по старовремски тертип – "масата" представлява месали (кърпи, покривки) подредени по земята.

Велико Търново / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Коментиращ
    Отговор
    1 17:21  24.07.17
    Митьо П да се не ожени?

Напиши коментар:


Публикувай