967 1

МОН предвижда нов модел за финансиране на училища

Новата идея е делегираните бюджети на заведенията да не зависят само от броя на децата в тях

Снимка: МОН
Снимка: МОН
Константин Карагьозов

Министерството на образованието и науката подготвя нов модел за финансирането на училищата и детските градини в страната. Това заяви пред БНТ председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова.

Дамянова посочи, че идеята на МОН е делегираните бюджети на заведенията да не зависят само от броя на децата в тях. В подкрепа на тази идея се обяви и заместник-председателят на образователната комисия Анелия Клисарова, според която 22% от учениците спират да ходят на училище между пети и седми клас.

Дамянова и Клисарова се обединиха около идеята, че образователната ни система има нужда от по-добър подход, нови учебни програми и по-качествени учебници. По този начин можело да се реши проблемът с отпадането на деца от училище. Новите учебници били и необходимост, защото старите такива не отговаряли на съвременните потребности на учениците.

Бюджетните промените предвиждат делегираните бюджети в учебните заведения да осигурят по-голяма подкрепа за възпитателите, работещи с деца от уязвими групи. Според Дамянова нужда от такъв диференциран стандарт има и в училищата от малките населени места, където се наблюдава дефицит на специалисти. " Ще бъдат изведени като отделен компонент режийните разходи, като ток, отопление, които така или иначе не зависят от броя на учениците", допълни Дамянова.

Председателят на образователната комисия коментира и предложението на БСП частните училища да отпаднат от държавния бюджет. Според Дамянова тази идея не била добра, защото частните училища били признати като част от системата и като такива било редно спрямо тях и спрямо държавните училища да има еднакво отношение.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 666
    Отговор
    1 11:04  25.07.17
    Най после прозряха истината!!!!

Напиши коментар:


Публикувай