656 2

ВОЛЯ няма да подкрепи ГЕРБ за съдебната реформа

Венцислав Михайлов

Парламентарната група на ВОЛЯ ще гласува против предложените поправки в Закона за съдебната власт, ако те бъдат внесени за разглеждане на второ четене през тази седмица. Истинската реформа в сектора трябва да има дългосрочна цялостна стратегия, а не законът да се пипа „на парче”. Още повече, че корекциите не носят стойност, която да повиши ефективността на работата на сектора, а оставят съмнения, че се прави с цел да се ограничи независимостта на системата.

Точно преди една година документът пак е променян от предишното Народно събрание, което говори за липса на управленска визия и дългосрочност. Това не е адекватен и ефективен подход за прокарване на така нужните реформи в системата.

ВОЛЯ подкрепя становището на Съюза на юристите в България, които призоваха президента да наложи вето, ако поправките бъдат приети в пленарна зала. "Споделяме мнението, че така предложените промени са дискриминационни и противоречат на българската Конституция. Наличието на външно финансиране няма как да влияе върху съдебната системата, защото то е от организации, които нямат преки интереси у нас. От друга гледна точка, цялата модерна техника в съдилищата е закупена именно с такова финансиране. Ако не беше тази подкрепа, съдиите и до днес щяха да работят с допотопните компютри, осигурени им от държавата. Желанието да се ограничат тези възможности звучи като опит за вкарване на съда в зависимост", коментира депутатът от ВОЛЯ Симеон Найденов, член на правната комисия.

Членът на изпълнителното бюро на ВОЛЯ Стефан Августинов коментира текста в законопроекта, който ще принуди всички работещи в съдебната система, да декларират евентуални членства в ловни дружинки, клубове по интереси, фенклубове и други подобни.

"Несериозно, но добре обмислено, е да се иска от работещите в съда да обясняват в кой клуб по табла или кореспонденски шах членуват. Така се събира информация за евентуално бъдещо упражняване на натиск върху съдиите. Дали са фенове на Левски и ЦСКА, масони, членове на ловната дружинка от Сусурлево няма значение, но е добър начин да се събере контролирана база данни за лесен достъп до тези хора или да им внуши да се притесняват от хобитата си", коментира Августинов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • странна държава
  Отговор
  1 19:10  25.07.17
  Меко казано доста е нелепо разследван за рекет и побой изобщо да има някакво отношение към съдебните реформи, закони и пр.
 • Роман Дизел
  Отговор
  2 06:11  26.07.17
  Гарван гарваново око не вади.Каква реформа ще правят гарваните на всички е ясно.

Напиши коментар:


Публикувай