598 0

Жаблянов: Побоите над лекари и журналисти - заради социален егоизъм

Архивен кадър
Архивен кадър
Светослава Ингилизова

Отхвърляме управлението на ГЕРБ - без програма и с партньорство на интереса. Ще дадем алтернатива. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Народното събрание от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов.

Според него това е нездрава основа за изграждане на парламентарно мнозинство. „БСП готви сериозна опозиционна алтернатива на това управление и го показа с активността си в 44-то НС. Ние категорично отхвърляме този модел на управление на страната, който беше създаден и се затвърждава“, заяви той.

Валери Жаблянов обясни, че контролът върху изпълнителната власт е една от най-важните функции на парламента. Според него при сегашната система на управление и взимането на еднолични решения, грешките често пъти са предварително очертани.

„Контролната функция на парламента и ролята на опозицията са от първостепенно значение за начина, по който се управлява държавата. Г-н Борисов е с трети мандат. Знаем какво може и какво е показал. Всички критики от наша страна не само са основателни, но и са изстрадани от българските граждани“, категоричен бе той.

Валери Жаблянов заяви, че случаите с побой над лекари, нотариуси, журналисти показват състояние на нашето общество, към което се движим от много време. По думите му това се дължи на развилия се социален егоизъм и липса на елементарна човещина и социална солидарност, на озлобление и разделяне на обществото на „загубили“ и на „спечелили“.

Според него няма как да се прекратят такива явления без цялостна промяна първо в поведението на обществените фактори. Той посочи репликите, които се разменят между работодатели, синдикати и правителство като пример за това - на какво ниво е разговорът в момента и на какъв език върви. Според него изграждането на други граждански отношения не е само политически въпрос, но и етичен, културен и решението му трябва да се разпространи във времето.

По думите му, тези случаи и случаят в Асеновград са част от големия проблем в България - битовите неуредици. Жаблянов коментира, че трудностите пред нашето общество се задълбочават. Като пример той посочи задълбочаването на проблемите в труда. „Комисията за неизплатените заплати констатира нарушения и на законодателството, и на липса на законодателство. При условие, че базови въпроси за труда- за заплащането и за бита на хората не са решени, какво друго може да се очаква“, заяви той.

Валери Жаблянов заяви, че от временни комисии има смисъл, ако се създават на паритетен принцип, така че да имат по- различно значение от редовните комисии, където управляващите, имайки мнозинство, не допускат някои от основните въпроси.

„Трябва да има балансиран подход при създаването им. Когато обаче има случаи като този с НДК, с фрапантни нарушения, които очевидно се прикриват от изпълнителната власт, които включително министър-председателят не може да реши, парламентът трябва да се намеси. Народното събрание осъществява с тези комисии контрол. Голяма част от контролните институции в България страдат от много дефекти“, заключи Валери Жаблянов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай