907 3

НАП ще следи всеки литър гориво с QR код

Мартин Христов

Националната агенция за приходите (НАП) ще проследява всеки литър бензин от бензиностанциите. Всеки издаден фискален бон пък ще отпечатва двумерен QR код.

Собствениците на бензиностанция ще изработват и представят в НАП и института по метрология за одобрение схема за всеки обект. Това предвиждат промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства за касовите апарати, предлагани от финансовото министерство и публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Целта е да се свържат колонката, резервоарите и касата за плащане. При изключване на която и да е от тези точки системата ще блокира и няма да може да се продава гориво. Преди да спре, системата ще разпечата автоматично последните данни и ще ги изпрати автоматично в НАП.

Всяка промяна в схемата ще се одобрява от данъчните. Ремонтите ще се правят от оторизирани сервизи, а всеки техник ще има уникален сервизен ключ, предвиждат още промените. Така ще се знае кой кога е имал достъп. Всеки издаден фискален бон пък ще отпечатва двумерен QR код, който съдържа информация за идентифициране на конкретната продажба. Кодът може да се сканира и купувачът да направи справка дали неговите пари са отчетени в НАП.

Причина за поправките в наредбата са установени при проверки множество случаи на прекъсвания и проточване на количества, които не са отчитани при данъчните. Очакванията от мерките са 10% ръст на приходите от ДДС, или 150 млн. лв. повече.

Собственици, които имат схеми, трябва да ги приведат в съответствие с изискванията до 30 септември 2018 г. За регистрираните по ДДС и с устройства, свързани с НАП, срокът е 31 декември 2018 г. Останалите трябва да спазят изискванията до 30 юни 2019 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • след тази новина
  Отговор
  1 12:48  26.07.17
  Марешки, ще продължи ли да продава евтино гориво ?

  Коментиран от #3

 • Кабинчо
  Отговор
  2 12:57  26.07.17
  А в рафинерията в Бургас ще има ли такива схеми, не от другите схеми?
 • Лупи
  Отговор
  3 10:50  28.07.17

  До коментар #1 от "след тази новина":

  Естествено, че ще продължи и аз ще зареждам само от него и никога няма да гласувам за неговата партия.

Напиши коментар:


Публикувай