462 2

Искат увеличение на бюджета на НЗОК с поне 330 млн. лв.

Повечето проблеми на здравната система са свързани с липса на финанси

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Българският лекарски съюз предложи бюджетът на НЗОК за 2018 г. да се увеличи с между 330 - 402 млн.лв. Идеята е така да се стигне до стабилност в системата и да се предотврати образуването на дефицит в бюджета на касата.

По думите на д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, проблемите в системата на здравеопазването са много, но най-важното е, че те са свързани с недостатъчното финансиране.

"Практика е всяка година да се изработва един бюджет със заложен дефицит на здравната каса, от което следва или прехвърляне, пренасяне на дейности, които да бъдат платени в следващата календарна година или изобщо да не бъдат разплатени реално извършени дейности от лечебните заведения и лекарите, които работят в тях", заяви д-р Павлова.

Според нея всичко това създава напрежение и липсата на финанси рефлектира върху достъпа на пациентите до системата и върху качеството на медицинската услуга. Тя вярва, че недоволството сред пациентите е една от причините за агресия към медиците.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев пък сподели, че е крайно време да се прекрати практиката планирането да е с дефицит.

"Сумата, за която претендираме, че е разумна и че е абсолютно нормално да бъде постигната е от порядъка на 3 милиарда 855 хиляди лв", допълни Грозев.

Като законодателна промяна от БЛС предлагат резервът на НЗОК да бъде оставен на 5%, които да бъдат оставени "в пълния смисъл на думата резерв". Когато настъпят извънредни обстоятелства, той да бъде отварян, уточни Грозев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • язе
  Отговор
  1 14:55  26.07.17
  Като цяло идеята за НЗОК е абсурдна. Краде се, точи се и предпоставките за това са ясни и видими за всички. Като лотария, в която трябва да се мине по-скъпата пътека....
 • яко се краде
  Отговор
  2 19:17  27.07.17
  В Българея населението намалява всеки ден,а парите на здравната каса все не стигат,и все искат увеличение.Защо не вземете и да я закриете тая здравна каса,че да се видим с пари най после.То във всеки окръг има сграда на здравната каса,вътре пълно с чиновници с НЕ МАЛКИ ЗАПЛАТИ,там отиват от здравните ни осигуровки пари за поддръжка на сградите,за ток, вода,телекомуникации,коли,отопление,разхлаждане през лятото,и още и още,как да стигат парите като населението намалява,а разходите на касата непрестанно растат.И един ученик от началния курс ще ви направи сметката,че здравната каса е един ИЗЛИШЕН ЕЛЕМЕНТ от здравеопазването.Тя харчи за себе си от готовите пари за здравето на населението.Пак ще кажа когато преди нямаше здравна каса от къде имаше пари за ,,БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ"а сега няма.ЗАЩО? Къде са парите?

Напиши коментар:


Публикувай