650 1

Йотова: Училищата ни в чужбина трябва да пазят българския дух

Снимка: Прессекретариат на държавния глава
Снимка: Прессекретариат на държавния глава
Мартин Христов

Образователните средища зад граница трябва да бъдат пазители на българския дух. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с членовете на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина и предложи организацията да се включи със своя концепция в отбелязването на Вазовите празници в Сопот през следващата година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според членовете на асоциацията българският език е наше интелектуално богатство, с него можем да се гордеем и заслужава да бъде обща кауза на българската държава. По техни думи предстоящото европредседателство на България е подходящ момент тази цел да бъде поставена на дневен ред.

„За нас е много важна държавната подкрепа и ангажирането на институциите на всички нива за признаване на българския език в ЕС като матуритетен език“, посочиха още от Асоциацията на българските училища в чужбина и призоваха запазването на българския език и самосъзнание да не остава само усилие на българите зад граница.

Председателят на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев посочи, че те много добре работят с Асоциацията на българските училища в чужбина и увери, че ще продължи това добро партньорство.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че благодарение на съвместната работа между МОН и асоциацията са утвърдени учебни програми, които са в съответствие с държавните образователни стандарти, и с езиковата рамка по български език и литература.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шаран БГ
    Отговор
    1 20:50  28.07.17
    Тъй като в България деца не останаха и много училища бяха закрити, много е важно българският дух да бъде запазен някъде около Пиренеите или Апалачите. Явно, колкото по-надалеч - по-добре !!!

Напиши коментар:


Публикувай