999 4

Пращаме повече войници в Афганистан

Контингентът ни се увеличава с 50 бройки до 160

Венцислав Михайлов

България ще поддържа по-голям контингент от 160 военни в Афганистан. Решението е продиктувано от ескалацията на напрежението в региона.

За целта правителството прие изменение на РМС № 707 от 17 октомври 2014 г. за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан и за разрешаване участието на до 110 военнослужещи с личното им въоръжение и екипировка и военна техника от въоръжените сили на България в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.

Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им. Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени. Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.

България


Още по темата

 • Ракетен обстрел срещу летище Кандахар

  Ракетен обстрел срещу летище Кандахар

  На ракетен обстрел е било подложени летище Кандахар в Афганистан, съобщиха от българското Министерство на отбраната. Летището е било подложено на ...
  9.08.2017
  628
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  1 15:33  26.07.17
  Явно трябва да даваме още хора курбан...
 • Realist
  Отговор
  2 18:15  26.07.17
  Наемни убийци Дано да не се върнат
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  3 22:32  26.07.17
  и защо така ли се пази родината ни отиват там с автомати в чужда територия като ги убият ау какво стана е ако ми дойде някой в моята къща въоръжен аз какво да го правя

  Коментиран от #4

 • stukar
  Отговор
  4 14:32  27.07.17

  До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

  Преди да ги нарежеш на ум, първо завърши някое училище построено от тях! Мухахахах

Напиши коментар:


Публикувай