625 4

Захариева: Договорът с Македония е добро начало

Венцислав Михайлов

„Надяваме се договорът да постави ново начало в отношенията ни, но нека сме реалисти – процесът ще бъде дълъг”. Така заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира от Тирана пред български медии одобряването от двете правителства на проекта за договор за добросъседство между България и Република Македония.

„Този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията и възможност историята да ни обединява, а не да ни разединява, като гледаме заедно напред в общото бъдеще”, допълни министър Захариева и посочи, че има много такива примери за държави в Европейския съюз.

От Тирана, където продължава официалната си обиколка в държави от Западните Балкани, министър Захариева допълни, че „България има интерес всички съседи да бъдат членове на ЕС, да бъдат развити демокрации, да не бъдат затворени и изолирани, но преди всичко да не бъдат антибългарски”.

Договорът е плод на „поредица усилия на правителства, започващи от 2008 г.”, допълни тя и подчерта, че той е в интерес на двете страни. „Много важно за него е, че като почива на декларацията от 1999 г., той я надгражда”. Договорът предвижда механизъм за наблюдение по изпълнението на договора от двамата министри на външните работи всяка година.

Освен това дава възможност за по-добро икономическо сътрудничество, като свържем икономиките си. „Сега дори нямаме път за това, а хората искат да са заедно”, допълни министър Захариева.

Двете правителства са упълномощили министър-председателите да подпишат договора.

Албания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • В КОЯ ПОСОКА
  Отговор
  1 20:47  26.07.17
  ДУШИЦЕ, ТИ САМА РАЗБИРАЙ ЛИ КАКВО ПРАВИШ, И НА КОГО ЗА МАША СЛУЖИШ? ЩЕ СЕ ОКЕПАЗИШ И В ИСТОРИЯТА НИ ТАКАВА ЩЕ ОСТАНЕШ. ДНЕС ВРЕМЕТО НИ Е РАЗДЕЛНО - СРЕЩУ НАРОДА ИЛИ СЪС НАРОДА. ДАЛИ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕШ?
 • C400
  Отговор
  2 23:47  26.07.17
  Абсолютно некомпетентно отношение на цялата външна администрация,спрямо македонският въпрос.Жалко за г-жа Захариева,че изпълнява желанията на управляващата върхушка от полуграмотни хора.
 • фффффффф
  Отговор
  3 00:09  27.07.17
  Съставиха си комисии за доене на парички!
 • разочарован
  Отговор
  4 06:22  27.07.17
  Жалко, че за министри назначават некомпетентни хора, като тази женица.

Напиши коментар:


Публикувай