960 6

МО: Класирането на изтребителите е секретно

Стефанаки Йоанис

Протоколът от класирането на офертите за изтребители остава секретен. Това е становището на Министерството на отбраната.

С този аргумент МО отказа достъп на БНР по Закона за достъп до обществена информация, съобщиха от националното радио.

По това класиране шведската фирма "Сааб" със самолет “Грипен“ бе класирана първа, а португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16 бе декласирана.

На 23 юни военният министър Красимир Каракачанов обяви (според протокола, за който е отказана публичност), че България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. Предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години, обясни тогава вицепремиерът и министър на отбраната.

Президентът Румен Радев заяви на 10 юли, че правителството има намерение "да протака" решението за закупуване на нови бойни самолети. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, аргументира се той.

Дни по-рано премиерът Бойко Борисов декларира, че желае преговори да се водят с всички компании. И то за нов самолет.

Оферти за бойни самолети бяха получени в МО от три страни - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтер") и Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16).

"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов, Ф-16 , „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”, коментира в началото на месеца президентът Румен Радев.

В парламента работи временна комисия, която проверява процедурата по избора на бойни самолети и и това как е класирана на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.

Днес депутатите изслушват Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. Той оглавяваше Института по отбрана, когато се изготвяха критериите за избор. Ще бъде препитан и Иван Иванов - заместник министър на отбраната в периода 2013 - 2014 г.

България


Още по темата

 • Още не преговаряме за "Грипен"

  Още не преговаряме за "Грипен"

  България все още не е влязла в контакт с шведската компания СААБ, чиято оферта за нов изтребител "Грипен" за българските ВВС беше класирана ...
  27.08.2017
  1 033
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Борис
  Отговор
  1 12:33  27.07.17
  Как секретно като две болчета от самолета ще се закупят с мои пари?
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 13:26  27.07.17
  Толкова врява се вдигна, все едно ще купим 500 изтребителя...
 • мажем бързо и непохватно
  Отговор
  3 16:01  27.07.17
  Похарчените пари Ще са като за 500, но ще се получат пет.
 • ДА ИМАШ АКЪЛА НА БЪЛГАРИНА АМА ДЕТО МУ
  Отговор
  4 20:04  27.07.17
  ДА ДА МУ ИМАШ АКЪЛА АМА ДЕТО МУ ИДЕ ОТ ПОСЛЕ. Нима е тайна, че да купиш не е най-големият проблем а да поддъжаш техническата изправност. На МАКС 2017, света подписва договори и купува Руска съвременна и перспективна военна техника а ние и днес проявяваме ГАНЮ БАЛКАНЩИНА простотия. До кога нашите първенци ще са перфектните Копърки а ние все още ще ги търпим?
 • НА КОГО ИСКАМЕ ДА СЕ ХАРЕСАМЕ
  Отговор
  5 20:08  27.07.17
  ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ НАШИТЕ ДОНЮ ДОНЕВСКИ "умници" и "ПЪРВЕНЦИ" е да угодят другиму, но не и на интереса на народа си.
 • mediator37
  Отговор
  6 05:40  28.07.17
  Руските изтребители ЛАГГ-3 от времето на Втората световна са стелт - пето поколение. Направени са изцяло от дърво. На радара ще се вижда макаровеца на пилота и пироните. Самальот невидимка. Трябва да се ориентираме към ЛАГГ-3

Напиши коментар:


Публикувай