1 169 4

Спрете да лъжете, клеветите и доносничите, г-н Димитров!

Отделен въпрос е, че корупционната среда, която продължава да избуява например в сферата на инвалидните пенсии

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

На 26 юли 2017 година, лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” – г-н Пламен Димитров и г-н Димитър Манолов са си позволили по съвършено долнопробен и недопустим начин да сложат в устата на лидери на национално представителни работодателски организации, в частност на г-н Васил Велев, председател на УС на АИКБ, твърдения и изрази, които те не са употребявали.

Това се посочва в писмо до медиите от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

За да не тиражираме допълнително и излишно подобни клеветнически твърдения, ще цитираме само един абзац от изявлението на господата Димитров и Манолов:

"… На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени "търтеи, мързеливци и престъпници" (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). (Виж).

Всеки човек, владеещ български език, разполага с възможността да изслуша цялата пресконференция и да провери доколко подобни грозни епитети са били използвани по адрес на българските работници и служители.

Ето линк към звуковия файл:

След прослушването му непредубеденият слушател ще се убеди, че такива неща НЕ са казвани. Безспорно, ние твърдим, че под натиска на синдикатите, включващ откровени манипулации, заплахи от типа на „камък върху камък няма да остане“, а напоследък и нагли лъжи, у нас се провежда погрешна политика по доходите, отбелязват от АИКБ.

Ние наистина твърдим, че тази политика се провежда с използването на командно-административни методи, които са приложими при плановите икономики, но не и в условията на пазарна икономика.

Тази политика действително (и за това ние отдавна представяме съответните доказателства) толерира и награждава ниската квалификация и нежеланието, за каквото и да е професионално усъвършенстване. И така, тази политика наистина награждава мързела и ниската квалификация и наказва трудолюбивите работници, които повишават своята квалификация и производителност.

Ние наистина сме доказали със статистически данни, а не с обиди и нападки, че неквалифицираният труд у нас е опасно надценен и нямаме намерение да се отказваме от тази си гледна точка. Тя обаче по никакъв начин не представлява агресия срещу работниците или пък срещу синдикатите. Това е диагноза на една ситуация, която в редица региони и отрасли е достигнала до УРОДЛИВИ и напълно неприемливи диспропорции.

Отделен въпрос е, че корупционната среда, която продължава да избуява например в сферата на инвалидните пенсии, наистина отглежда търтеи, които срещу определени рушвети получават възможността да получават пари на гърба на социално осигурителната система. Това синдикатите го знаят прекрасно, и едва ли биха го отрекли. Но това НЕ е нито обида, нито нападка към честните и трудолюбиви български работници, които носят на гърба си цяла прослойка от хитреци с фалшиви инвалидни пенсии.

На пресконференцията в БТА на 24.07.2017 г. работодателските организации защитиха убедително тезата си с много аргументи и факти от официалната статистика. Безсилни пред тежестта на фактите и на истината, Пламен Димитров (не за първи път) и изненадващо за нас и г-н Димитър Манолов, прибегнаха в отговор до тиражирането на чудовищни изопачавания, които просто представляват лъжи и клевети. Както подчертахме по-горе, в това може да се убеди всеки сам, благодарение на развитието на технологиите.

Ние се обръщаме персонално към г-н Пламен Димитров, като към лидер на КНСБ, но и като човек, който и преди си е позволявал грозни квалификации и вербална агресия:

Спрете да нагнетявате обстановката, г-н Димитров! Лъжите, клеветите и словесните манипулации не са аргументи в спора! Не приписвайте на хора, които много добре си знаят мярката на изказа, да са обиждали българските работници, както и техните организации. Председателят на УС на АИКБ, Васил Велев не е изричал подобни хули, както впрочем и г-н Божидар Данев.

Всеки човек, който е свикнал да търси във всяко нещо рационална причина, би се запитал защо господата Димитров и Манолов се ангажират с твърдения, които могат толкова лесно да се опровергаят? Отговорът ние намираме във факта, че благодарение на ясната позиция на Европейската комисия и на действията на българското правителство, ние сме изправени пред приемане на нов механизъм за договаряне на минималната месечна работна заплата за страната.

Този факт, очевидно не се харесва на тези представители на синдикатите, които предпочитаха досегашното непрозрачно (по оценката на Европейската комисия) определяне на МРЗ. Наистина, много по-лесно е да търгуваш социалния мир двустранно с изпълнителната власт, а на работодателските организации просто да се съобщава за резултата. Има всички изгледи това нещо да отиде в миналото.

Затова някои хора може би смятат, че взривяването на социалния диалог точно в навечерието на поредния кръг на преговорите за механизма за определяне на МРЗ е „изящен тактически похват”, който да спре преговорния процес и да запази за неопределено време сегашното положение.

Тук ние сме длъжни да кажем следното:

Уважаеми социални партньори от синдикатите!

Ние, българските работодатели високо ценим своите работници. Нашите добросъвестни и квалифицирани работници, заедно с добрия мениджмънт са изпратили нашите компании на високи позиции в класациите на българските публични дружества. Ние не преставаме да мислим как да задържим своите добри работници и служители, борим се със сивата икономика и се противопоставяме на лошите практики в страната.

Ние държим на своите работници и служители. Затова не ни вкарвайте в образа на безотговорно приказващи хора. Крайно време е да спрете с лъжите, клеветите и доносите!

Крайно време е г-н Димитров да се научи да слуша и други, освен своя глас, да разбира чутото и едва тогава да говори, ако има какво да каже!

От името на АИКБ очакваме извинения за клеветите и доносите. Социалният диалог изисква от нас да формулираме ясно позициите си, да търсим необходимите компромиси и да постигаме съгласие. Ако сте на същото мнение – нека продължим преговорите си за преосмисляне на политиката по доходите. Ако искате социалният диалог да се трансформира в два отделени монолога, по всичко изглежда, че знаете как да го постигнете.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пешо
  Отговор
  1 12:35  27.07.17
  Да не се забравя , че работодател - това е чорбаджия....с всичките му дадености....
 • Крис
  Отговор
  2 12:42  27.07.17
  Аз бях свидетел как манипулираха от страна на работодателски организации. В ефира на национална телевизия твърдяха че няма минимална работна заплата в Германия. Използваха случая да го твърдят защото нещата там са свързани с часовата ставка. Това си е манипулация. Има известна истина в статията но май всички включително и синдикатите са съгласни за това че има корупция за получаване на инвалидни пенсии. Но ако някой от работодателските организации твърди че в германия се работи много по-вече поне в сверата на строителството се лъже.
 • Сравнение
  Отговор
  3 12:45  27.07.17
  Как ще е висока минималната заплата ако сравним примерно нашето БВП на човек с това на Германия нашето е $7,369 на човек на Германия е $41,902 тоест 5.6 пъти разлика а в минималните заплати 1498 : 235евро разликата е 6.4 пъти да не споменаваме че в Македония с $5,021 на човек минималната е 231евро а в Босна с $4,617 има минимална 205 евро което значи че тук даже справедливата минимална е 300 евро .ахти и алчните
 • Ник
  Отговор
  4 15:21  27.07.17
  Аз гледах изявлението и трябва да споделя, че съм съграсен с част от работодателските организации... Всичко може да си дойде на мястото ако, в крана сметка държавата не прибира по- голямата част от доходът ни. Армията от търтеи на държавната, общинската и каквато се сетите администрация е къч 1млн. души. В частният сектор работят 1 млн. души, които на практика издържат цялата държава. Продължаваме да имаме отрицателно търговско салдо и огромен дълг. Междувременно държавата си измисля такива простотии като данък уикенд и слючва неизгодни договори с големи корпорации чиято сметка ще платим ние. Няма как да стане разбира те ли? Всяка години издръжката на живот расте, а потреблението намалява заради ниската покупателна способност и втори път заради постоянната емиграция. Как я виждате тази работа? Прихдите ни от данъци в бюджета са към 26 млрд. лева а дълговете ни са повече от 27 млрд. лева без лихвите. - Ако не е субсидията от ЕС ние не можем да си плащаме сметките, а разходите тепърва ще растат заради този хубав дълг, който Винету ни го натресе!

Напиши коментар:


Публикувай