27 Юли, 2017 12:57 2 050 27

С трудови борси в чужбина ще връщаме млади емигранти

  • демографска криза-
  • стратегия-
  • население-
  • емигранти-
  • трудови борси
С трудови борси в чужбина ще връщаме млади емигранти - 1
Д-р Султанка Петрова Снимка: БТА/Архив

Темата за демографската криза беше пренебрегвана дълго време, за нея се говореше само по избори. Отговорността е на всички институции. Това заяви на дискусия на тема "За ускорен репродуктивен демографски ръст" зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Като добри модели тя посочи провеждащите се срещи между български работодателски организации и български младежи, които се обучават в страни от ЕС. По думите й сега едва 20-30 професионално подготвени млади се връщат годишно в България.

Кръглата маса събра представители на правителство и бизнес за определяне на мерки за привличане на младите българи в работоспособна възраст за връщането им в България.

"Няма точна статистика на напусналите след 89-та година българи, но те са между 2,7 и 3,5 млн. души, което е катастрофално", каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

"И в миналото българи са ходили да учат в чужбина, но са се връщали и точно тези българи са възродили страната ни. Голяма част от лекарите са от Македония, българските са в чужбина. Трябва държавата, синдикатите и най-вече работодателите да създадат условия студентите да се върнат тук", коментира Харалампиев.

Той предлага да се организират заедно с дипломатическите представители трудови борси в чужбина, както и да се насърчават младите семейства да имат второ и трето дете.

Според акад. Ганчо Попов вече не става дума за криза или катастрофа, а за демографски разпад.

"20-25 фирми пращат мениджъри в Лондон и Франкфурт на срещи с работещи българи. 60% от тях искат да се върнат да работят в България. На това трябва да се обърне внимание", каза акад. Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 0 Отговор
    Значи минималната заплата трябва да стане 220-240 лв. а цените мисля че са много ниски, например бензина мисля че трябва да стане 3.10-3,20 за литър. И всички цени трябва да се вдигнат, после самолети няма да стигнат да ги извозват "връщащите" 😂😂😂😂😂
  • 2 Еее

    16 3 Отговор
    Тая укокорената дали си вярва каквото плющовели?Кой ще е тоя лудия да се връща в тази кочина?

    Коментиран от #4

  • 3 Борсовак

    16 0 Отговор
    Дали няма да е по-добре да си внесем пак виетнамци.... Общежитията още са тук...
  • 4 Бестселър

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Еее":

    Носталгия, драги, носталгия. За сведение - пише се "ококорен".

    Коментиран от #5

  • 5 Еее

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бестселър":

    Носталгията е за тези които искат да се връщат в БГ кочината.
  • 6 гост

    15 0 Отговор
    Те младежите не нодят да берат ягоди и маслини, за да избягат от хубавите условия тук. Дори и да взимат малко пари ако имат допълнителни добавки като добро здравеопазване, социални помощи за родители, нормална инфраструктура и действащо правосъдие, ще ходят само хора търсещи развитие, а не прехрана. У нас масово се прави за прехрана. Залъгвайте народа, но това не може да се промени.
  • 7 rudi

    13 1 Отговор
    Тая изтепа рибетата? Слъчасала ли е или е окончателно изтрещяла? Дали си вярва горката????????
  • 8 Пазарен Либерализатор

    14 0 Отговор
    С няколко думи - трябва причина, за да се създаде бюджет, обезпечаващ инициативата, да бъде усвоен и да бъдат наместени на работа към посолствата още "наши" хора. След това услужливи журналисти ще напишат колко успешно е начинанието, ще измислят приемлива статистика, а Ганьо ще си пие пръцуцата с едно вътрешно успокоение, че материала се връща в България.
  • 9 психодиспансера

    17 1 Отговор
    Тия дърти комунета съвсем изтрещяха, кви борси ще прави тая, те борсите в Бълхаристан не могат да привлекат българските младежи, а ще успеят в ония другия свят, където стандарта е х10.
    Комунетата не можаха да разберат, че не са само заплатите, а цялостното състояние на държавата, на хората им писна от мутрафонските им номера, от биячите, от крадците, от кучетата, от шофьорите психари, от липсата на правосъдие, от корупцията, от финансовите им машинации, от простотията им, от това една върхушка с килийно образование и нула стаж, да се гаври с всички работещи в тази държава.
  • 10 СтарТИРаджия

    16 1 Отговор
    Докато някои "богопомазани" държат изкуствено ниско минималните доходи, с цел осигуряване на свръх печалби на т. нар. инвеститори, така ще е ! "Богопомазаните" ще си прибират огромните "комисионни", за да може БГ-работникът да струва на работодателя си 10 хил. лв. годишно! В Западна Европа същият работник излиза 30 хил. ама в евро годишно. Де е "Киро на кирия" - да бутне рушветче дори в милиони, работника да му излиза 6 пъти по евтино, данък печалбата да му е средно 3,5 пъти по нисък, стоката или услугата да му се харчи на една цена в Европа, но от тук му се връзва с три пъти по ниска себестойност!
    Разберете, минималните ставки се поддържат умишлено ниски с цел, облагодетелстване на едрия бизнес, чиновници на високи постове и поддържане на беден и прост народ в масовия случай!
    Приказките за ниска производителност и за корупционни практики умишлено се подхвърлят в пространството, за "поддържане на парата"
    "В тази държава всичко е проституция", ама наистина!

    Коментиран от #12

  • 11 Гостенин

    14 0 Отговор
    Хубави коментари ,но съгласете се все пак от осем години вървим все напред и нагоре с майката партия за европейско развитие.Напред към светли бъднини ние сме оазис на стабилноста . Има все пак още едни 7милиона които трябва да освободят територията
  • 12 психодиспансера

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "СтарТИРаджия":

    Знаеш ли това, което го казваш, какво означава?
    Означава, че няколко комунистически фамилии управляват България и си я имат за бащиния, те са кукловодите, зад тях са агентите на ДС, по места са номенклатурите, червените феодали, разни секретари на партията.
    Означава, че в България реално има тоталитарен режим и КТБ е доказателство за това, могат да обират държавата по всяко време, когато им е кеф, могат да ти приберта парите, могат да те пребият, могат да правят всичко с всеки, когато и както си поискат, всички останали са им роби! Няма ЕС, нама НАТО, комуниста има ЗЛАТО!

    Коментиран от #17

  • 13 Още едно кранче за пари

    11 1 Отговор
    Каква е оценката на това начинание. Хората от чужбина са много наясно с нещата в България и затова не се връщат, а не защото не зная какво е. Значи аз си плащам образованието в Англия и вместо да остана там да работя за 8000 лева се брибирам в България за да работя за 800. некой се объркал. Просто с това начинание са решили разни чиновници да се разхождат насам-натам без никаква полза за България.
  • 14 Мани

    8 0 Отговор
    Защо са там младите,а? Боклуци долни
  • 15 Бай Благой

    12 0 Отговор
    Това като го прочетох изпаднах в бурен смях!
    Г-да/г-жи министри, управляващи.
    Проблемите в България не са свързани само със заплащането(където го дават).
    Проблемите са институционални:
    Лошо здравеопазване;
    Лошо образование;
    Неработеща съдебна система(огромна корупция и безнаказаност, циганска престъпност);....
  • 16 наблюдател

    7 0 Отговор
    Такъв поглед имат добре платените слуги. Избирани са с кастинг лично от техния вожд.
  • 17 СтарТИРаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "психодиспансера":

    Анджък!
  • 18 ГОСТ

    4 0 Отговор
    Аз не разбира,

    всичкото политик вика вече 27 години - при нас стана по-добре.

    Защо трябва прави нещо връща хора? Те сам върне като види колко добре станал!
  • 19 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор
    Луди нема да се излъжат и де се върнат който е заминал е завинаги..бг е потънал кореб от десетилетия и оправия няма да има никога не се лъжете с носталгии и тем подобни глупости това не храни и не плаща сметки и не води до хубав живот
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Султанке

    6 0 Отговор
    с такива "патриоти", ортаци със "султана", от държавицета ни камък връз камък няма да остане.
    Кого ще "насърчавате" да ражда? Едно дете отгледах и "държавата" само ме наказваше, че съм имал тази наглост.
    Какви "трудови борси" ще организираш? То няма работа за хартисалите тук.
    За какви "работодатели" ми говориш? Докато бях такъв, главата ми изядохте.
    Бе я бегайте се скрйте, смешници непрокопсани...
  • 22 Mmmm

    2 1 Отговор
    трябва да си най-големия тъпак да се върне в БГ.Работя в Германия след одрашките взимам 2400 евро,спокоен и сигурен живот,знам си работното време и почивките!имам здравна карта и си ходя при който доктор ас си избера!
  • 23 gost

    2 0 Отговор
    И аз след втората водка мечтая да си имаме държава!!!
  • 24 Чиновнически туризъм

    2 0 Отговор
    Измислили са го чиновниците как да попътуват в чужбина. Трябва и причина. Кой въобще мисли, че ще има полза за държавата. Важно е да се усвоят парите. Нали си спомняте рекламите да не си купуваме контрабадни цигари. Така ще е ис това начинание.
  • 25 Роман Дизел

    0 0 Отговор
    Свършиха рибетата и щуките се самоизяждат .Нема да работим на помиярски трудов договор че чекам да умрем от глад а не от работа.
  • 26 некойси

    0 0 Отговор
    Защо пак тръгват отзад напред?
    Никой здраво мислещ спасил се от геноцидната система не би се върнал доброволно.
    Върнете ги по естествен път.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове