648 2

ДАНС отне допуска до тайни на зам.-шефа на Бюрото за СРС

Георги Гатев е един от известните столични адвокати, който защитаваше дори медиците ни в Либия по СПИН - делото

Венцислав Михайлов

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на СРС-та Георги Гатев.

Това става по искане на прокуратурата, която педи няколко съобщи, че член на Бюрото се е срещал с подсъдими и обвиняеми магистрати и ги е съветвал как да подадат молба за проверка били ли са подслушвани.

Според закона Гатев може да обжалва решението на ДАНС и пред Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Тя от своя страна, след като направи проверка по случая, може да потвърди решението или да го отхвърли.

В случай, че Гатев остане с отнет допуск до тайни, той може да обжалва пред Върховния административен съд.

Председателят на Бюрото Бойко Рашков отказа коментар по темата.

Самият Гатев вече отрече да е нарушил закона.

"Трябва да си много прост като юрист, за да не разбереш, че няма нарушение. В Бюрото не можем да разберем какъв е проблемът. Изненадани сме", каза той.

По повод информацията, че се е срещал с трима обвиняеми магистрати, Гатев каза, че в Бюрото ходели десетки хора, някои обвиняеми и подсъдими, включително и депутати с висящи дела. Всички имали нужда от помощ, защото не знаели как да попълват заявленията.

За твърдението, че е срещал с магистрат в заведение, той каза, че това е било кафенето до Съдебната палата по обяд, където се видели случайно и не са се крили.

Георги Гатев е един от известните столични адвокати, който защитаваше дори медиците ни в Либия по СПИН-делото. Той е и бивш член на Висшия съдебен съвет.

В понеделник стана известно, че прокуратурата предлага на ДАНС да бъде отнет достъпът до класифицирана информация на член на бюрото, защото е помагал на обвиняеми и подсъдими магистрати да съставят оплакване срещу службата му. А магистратите, на които е помагал, според държавното обвинение са варненският съдия Светлозар Георгиев, който е подсъдим за натиск над колега. До процеса се стигна, след като магистратът бе подслушван заради дело, по което е бил съдия-докладчик, срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки.

Както и плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе обвинен заради участие в престъпна група, за чийто ръководител държавното обвинение посочи Камен Балбузанов-Куката. Третият случай, в който според прокуратурата Гатев е помагал нерегламентирано на магистрат, засяга пловдивския прокурор Росен Каменов, за когото има предложение за дисциплинарно уволнение.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 16:19  27.07.17
  Я! Емко от "Домашен арест"!!!
 • Mmmm
  Отговор
  2 17:11  27.07.17
  Всички съдии и прокурори за Белене!!!

Напиши коментар:


Публикувай