502 0

​Доброволци възстановиха църква във Враца

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Светослава Ингилизова

Доброволци почистиха и възстановиха старинна църква във Враца. Според историческите сведения тя е на повече от 400 години, но от десетилетия беше изоставена и превърната в свърталище на наркомани, съобщава БНТ.

Каменният божи храм е вкопан изцяло под земята и се намира в двора на "Св. НиколайЧудотворец". 1943, за което свидетелства паметна плоча, поставена на храма.

"Никой не правеше нищо да го възстанови този свещен храм. Като деца сме си играли в подземието, но не разбирахме стойността. Имаше иконописи. Разбрах, че някакво момче, което е положил самоинициатива и е възстановил храма", разказва местен.

7 тона камъни и отпадъци са извозени при почистването на църквата", разказа инициаторът Христо Илиев и благодари на всички, които са участвали с доброволен труд.

"Най-старата църква в град Враца, построена в края на 16 и началото на 17 век. В нея е служил Софроний Врачански през 5-вековното робство. Това знаем от историята. Много съм щастлив, че възстановихме едно кътче от християнството, защото историята трябва да се пази, а с нея градим бъдещето", казва още Илиев.

Тържествен водосвет за освещаване отслужи врачанският митрополит Григорий.

Враца / България


Напиши коментар:


Публикувай