642 4

Владимир Чуков за арестите в Турция: Сплашват симпатизанти на кюрдите

Владимир Чуков
Владимир Чуков
Светослава Ингилизова

Арестуването на чужденци и повдигането на обвинения е част от политиката на Турция спрямо две сирийски кюрдски организации, които тя смята за терористични.

Това обясни пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

Той коментира случая с двете българки, задържани в турския курорт Дидим, заедно с британски гражданин. В четвъртък вечерта и петък двете жени – майка и дъщеря, бяха последователно освободени. Дъщерята – Мира, обаче е с мярка за неотклонение „Подписка“ и ще бъде съдена по бързата процедура за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация.

Британецът – Джо Робинсън, е бивш британски войник, който се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той е обвинен в тероризъм. В социалните мрежи Мира и Джо са показва ли симпатиите към кюрдската кауза.

Турската държава постави в списъка на терористичните организации двете сирийски кюрдски движения – Партия на демократичния съюз и Частите за народна защита в края на 2014 г. – началото на 2015 г. и сега се опитва да отстрани, да сплаши всички потенциални техни членове и симпатизанти, каза Чуков.

Това е начин, подход за сплашване на всички, които се включват в дейностите им, включително чрез разпространение на идеите на тези две сирийски кюрдски организации. Всъщност това е част от политиката на Турция по отношение на тези две организации, коментира арабистът.

Чуков припомни, че преди 3 – 4 месеца турските власти са задържали словенско семейство, обвинявайки го в симпатии към кюрдските милиции, но след известно време бяха пуснати.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 14:07  29.07.17
  Ами може би защото миналата година тия "кюрдски милиции" взривяваха бомби по стадиони и жп гари ,убиваха полицаи и войници ,заради това турските власти са ги обявили за терлристическа организация!!
 • Хасан
  Отговор
  2 14:22  29.07.17
  Гаджето има снимки с знаме на Ислямска държава и 2015 е бил арестуван в Англия за терлристична дейнрст...в случая турците са прави и пипат яко..браво..няма прошка затероризма било то европейски или афганистански

  Коментиран от #3

 • 3 01:23  30.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ДА ЖИВЕЕ
  Отговор
  4 12:19  30.07.17
  СВОБОДЕН КЮРДИСТАН !

Напиши коментар:


Публикувай