438 0

Мощите на св. Пантелеймон остават в София до 8 ч. на 1 август

Снимка: БПЦ
Снимка: БПЦ
Светослава Ингилизова

Утре, 31 юли, понеделник, е последният ден в който софиянци ще имат възможност да се поклонят пред светините. Те ще бъдат пренесени в Руския храм-подворие „Св. Николай” на бул. Цар Освободител в 10.00 ч.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще ги посрещне в храма и ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

Литургията ще започне веднага след посрещането на светините. В нея ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреподобие архим. Василий – протосингел на Софийска митрополия, ректорът на Софийска духовна семинария архим. Пахомий, представителите на Руската и на Румънската православни църквви в България архим. Филип Василцев и ставр. ик. Нелуц Опря, както и членовете на делегацията от Света Гора – йеромонах Николай (Генералов), член Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» и настоятел на скита «Крумница» и йеродякон Серафим (Семкин).

Поклонилите се на мощите християни ще бъдат помазани с осветен елей от Света Гора и ще получат осветени иконки на светеца за духовно укрепване. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта, докато има желаещи.

Сутринта на 1 август в Руския храм-подворие ще бъде отслужена ранна литургия, която ще започне в 6.30 ч. и в която могат да вземат участие всички желаещи православни християни. В 8.00 ч. Светините ще отпътуват за Враца.

Честната глава на св. вмчк. Пантелеймон, която се пози в Руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон” е в София от вечерта на 26 юли. Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона и се помолиха за здраве – за себе си и своите близки. Нескончаем потокът от желаещи да се докоснат до светините и изпросят изцеление от светеца-лечител се излива пред столичните храмовете, където те бяха изложени за поклонение.

Много са храмовете и манастирите в света, които притежават частици от мощите на един от най-обичаните и почитани светци – Лечителят Пантелеймон. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна кожата с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса. Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди близо 1667 г.!

Много са храмовете и манастирите в света, които притежават частици от мощите на един от най-обичаните и почитани светци – Лечителят Пантелеймон. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна конжата с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса. Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди близо 1667 г.!

България


Напиши коментар:


Публикувай