3 137 5

Емотикони, вместо оценки, за учениците до трети клас

Мартин Христов

Емотиконки, слънца, пчелички и други знаци ще заменят оценките при най-малките ученици - тези до трети клас. Всяко училище ще има възможността само да избере символа, с който ще изобразява успехите на своите възпитаници, пише в-к “24 часа”.

Според експертите в просветното ведомство, използването на символи ще помогне на учениците да се адаптират и да се приготвят за цифровите оценки, които ще бъдат въвеждани в 4-ти клас. Тези промени фигурират в предстоящото обновление на Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците, които ще влязат в сила тази година.

Сред промените е и задължителното аргументиране на оценката от страна на учителя при тестове с отговори. Входящите тестове пък задължително ще се вписват като текущи оценки.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трол
  Отговор
  1 08:57  31.07.17
  Връщане в каменната ера,когато ловци и събирачи описвали по стените на пещерите сцени от ежедневието си. Например-елен върху сърна ще рече искам секс. Изображение на женска фигура дърпана за косата от мъжка фигура към пещерата ще рече сватба. А децата са готови да почнат да четат от 4-5 годишна възраст, а тия умните- емотикони вместо оценки за третокласници!

  Коментиран от #2

 • 111
  Отговор
  2 09:30  31.07.17

  До коментар #1 от "Трол":

  Голяма глупост си написал...преди имаше образование...с пчелички, ракетки, имаше. И знание след това имаше. Има една китайска мъдрост..."нещо което работи добре, не се променя, защото може само да се развали". Тепърва ще виждаме как се обръщат назад и търсят отговори и решение в предишната образователна система. При мен дойде в офиса да работи момиче, завършило "току-що" българска филология. На текст от половин страница по 4-5 правописни грешки - правописни. Оставете граматическите. И сега за нея няма работа, но като нищо утре ще започне да преподава. Ей до това доведоха прословутите им реформи. Има остра нужда да се опрости програмата, учебниците да се пишат в БАН, а само да се отпечатват в печатниците (нали и те трябва да лапат), униформи в училище и камери в коридорите, и образованието да приключва в 11-ти клас. Какво е това мъже и жени в училище. Да излизат на пазара на труда, или да продължават да учат. Бюджетите да се определят от броя на учениците +качество от външното оценяване. И задължително държавата да осигурява нормален достъп до образование на онези деца в които населени места няма училища. Сега това е възложено на разни селски кметове. И безплатни учебници до 11-ти клас. Имаме пари за разни гьолове, банки, мутри, ще има и за образование.

  Коментиран от #4

 • МОН равно на Тъпня
  Отговор
  3 09:45  31.07.17
  Поредната тъпня на псевдоспециалистите на МОН. Заплатите вдигнете на учителите двойно. Тогава ще потръгнат нещата. Иначе нищо няма да стане
 • Трол
  Отговор
  4 13:03  31.07.17

  До коментар #2 от "111":

  Сдъвчи залъка преди да го глътнеш! Прочети отново поста ми и тогава започвай с думата "глупости"!
 • Пчеличка
  Отговор
  5 20:14  31.07.17
  И вместо заплата на тези умници - наказние от 12 месеца полагане на тежък общественополезен труд, по възможност да прокварват пътища в планините...

Напиши коментар:


Публикувай