Last news in Fakti

31 Юли, 2017 11:59 2 359 4

Няма да върнат изоставеното бебе на майката

  • бебе-
  • софия-
  • младост
Няма да върнат изоставеното бебе на майката - 1
Снимка: МВР

4-месечният Александър, който вчера бе изоставен на детска площадка в столичния жк "Младост 1", няма да бъде върнат на майката.

Това разкри пред БНТ д-р Емил Тодоров, директор на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане.

В момента момченцето е настанено в неонатологията на Специализирана болница за активно лечение по детски болести в сравнително добро общо състояние. Сигналът за изоставеното бебе беше подаден на тел. 112 в 14.25 ч. вчера. Малко по-късно самата майка - 38-годишната Мария Иванов, се обадила на тел. 112.

След разпита в 7-мо РПУ жената заяви пред журналисти, че липсата на пари е причината да изостави детето си. Тя мислела, че оставяйки бебето си като кученце, ще го приберат добри хора. Майката, която живее в софийското село Габра, коментира, че е нямала друг избор, била е в шок и изрази съжаление за стореното. Мария Иванова поиска детето си обратно.

Това обаче няма да се случи поне в близкия месец, обясни д-р Тодоров.

"Първоначално спрямо детето, след като бъде изписано от болницата, ще бъде предприета мярка за закрила. Усилията ни ще бъдат насочени към настаняване на детето по възможност при близки и роднини. Ако се изчерпа тази възможност, най-вероятно ще търсим варианти как да бъде настанено при приемно семейство. Крайна мярка е настаняване в дом за деца", допълни директорът на "Закрила на детето".

По думите му, ако майката Мария Иванова иска да си върне детето, първо тя трябва да изрази това си желание писмено до съответната Дирекция "Социално подпомагане". След това социалните служители ще направят конкретно проучване дали тя има капацитет и условия да се грижи за сина си.

"Процедурата ще отнеме най-малко месец, защото в рамките на проучването се търсят всякакви възможности за това дали майката би могла да се грижи за детето. Има ли наличие на някакви дефицити и необходимо ли е да бъде насочена към социална услуга", обясни Емил Тодоров.

Той каза още, че подобни случаи има по 2-3 годишно. По думите му, най-често това са родители с нисък образователен ценз, които живеят в условия, които не са добри за отглеждане на децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпо

    9 0 Отговор
    Реално погледнато тази майка е за похвала, т.к. осъзнавайки на какво е обречено детето се е надявала да го остави в по-добри ръце, които май не са там, където е попаднало. Но ако се вярва на това: "дали майката би могла да се грижи за детето", то има много повече деца, които не са изоставени в градинката, а в домовете на родителите си, но получават нищожни грижи от тях. Тези деца, кой ще спаси? А децата на ромите, които в голямата си част са добре обмислени касички за получаване на помощи от държавата. Държавата е тази, която трябва да си промени политиката към децата и родителите им.
  • 2 гост

    9 0 Отговор
    Да се подпомогне майката финансово и да й върнат бебето. Жената е била в шок от безпаричието. Къде бяха преди случката социалните. Тук в България пенсионерите рабтят, но не в частния сектор, а на сладки държавни службички. Вземат пенсия и заплата, а младите нямат работа, някои от тях успяват да заминат в чужбина, а други обезумяват от бедност. Не е редно някои да вземат пенсия и заплата, а други нямат пари да си купят дори и хляб.
  • 3 Живот ли е

    3 0 Отговор
    Каква трагедия! Майката се е подлудила от безпаричие и сигурно не е единствената, та кой в днешно време може да си позовли да гледа дете, само разни богаташчета и техните слуги, наречени: "средна класа", за останалите - глад, безпаричие, безработица, безизходица и мизерия... Ако ставаше така да се прибере и отгледа едно дете - желаещи щеше да има много, ама сега ще го продадат на някой, който ще плати за бяло бебе...
  • 4 неутрален

    2 0 Отговор
    ТЪПОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НЕГОВИТЕ ИЗМИСЛЕНИ АГЕНЦИИ СЕ ГОТВЯТ И ТОЧАТ ЗЪБИ ЗА ПОРЕДНАТА КОРУПЦИЯ. Детето ще го дадат в приемно семейство от което сужител от агенцията за закрила на детето ще получи комисион/такива случаи не еднократно са показвали, как служители вземат по 300 лева за да дадат детето на някого и след няколко месеца го дават на друго приемно семейство и как това детенце става златната кокошка за "милите" служителки, а поредната приемна майка точи зъбите за 600/шестотинте/ лева, а на Мария- "прекрасната" държава дава еднократна помощ от 300 лева. Е, ако това не е корупция и убиване на бедните българи, а тие неса малко, как се нарича това? ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове