515 1

Антикорупционната комисия ще подслушва и вербува агенти

Мартин Христов

Антикорупционната комисия ще използва собствени агенти, но ще може да вербува и граждани в опит да разплете случаи на корупция по върховете на властта. Това става ясно от публикувания в понеделник вечерта за Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С него се създава разследващ орган, който обаче няма да може да използва сам доказателствата, които събира. Антикорупционната комисия ще е длъжна да предава всички данни за корупция на прокуратурата, пише "Медиапул".

Въпреки това институцията ще има широк набор от средства за следене на гражданите. Комисията ще се превърне в четвъртия орган в държавата, който може да използва специални разузнавателни средства след прокуратурата, МВР и ДАНС. Тя ще може да използва и всички други способи за оперативно-издирвателна дейност като изземване, белязване, наблюдение, внедряване на агенти и дори да прави оперативни експерименти. Гражданите ще са длъжни да дават обяснения пред комисията при поискване.

Законопроектът е предвидил дори използването на доброволни сътрудници сред гражданите за разкриване на корупционни афери.

Проверка за незаконно придобито имущество ще започва, когато е установено несъответствие от над 20 000 лв между доходите и имуществото.

В комисията се вливат съществуващите сега институции - Комисията за борба с конфликта на интереси; БОРКОР; Комисията за конфискация; отделът на Сметната палата, който се занимава с декларациите на високопоставените служители; отделът в ДАНС, който разследва корупцията по върховете на властта.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ъхъ
    Отговор
    1 13:18  03.08.17
    а ще може ли сами да се вкарват в затвора тия от комисията

Напиши коментар:


Публикувай