825 4

Държавни служители учили чужди езици с пари за болни деца

Снимка: ПРБ
Снимка: ПРБ
Светослава Ингилизова

Средства на Фонда за лечение на деца са били използвани за финансирането на 2-годишно обучение на служителите по английски и немски език, въпреки че в длъжностната им характеристика е записано изискване за съответната езикова компетентност. Това е само едно от нарушенията, констатирани в структурата и заради които бившият директор Павел Александров и три служителки отиват на съд, съобщава бТВ.

В нарушение на закона, той (а не Министерството на здравеопазването) определил главния експерт Катерина Котева за свой заместник. Според прокуратурата през септември 2014 г. Александров мотивирал за участие в престъпното сдружение нея, икономиста Татяна Радева и контрольора на дейността на фонда Станислава Горанова.

Сред практиките за неправомерно изразходване на пари от бюджета на фонда е командироването в чужбина на лекари от различни болници, макар нормативната уредба да не позволява такива действия.

Александров подписвал без обществени поръчки договори за лечение на деца в чужбина, главно в болница „Аджъбадем”, Турция. Решенията били еднолични и с неясни критерии от шефа на фонда, който не е лекар.

Той и Котева попълвали без нужните правомощия и формуляри S2, с които задължават НЗОК да плаща на чужди болници за лечението на български деца. Междувременно Радева не упражнявала предварителен контрол и не издавала контролни листа за поети финансови задължения.

Арестът на Александров създаде криза във Фонда за лечение на деца, като голяма част от членовете на Обществения му съвет обвиниха здравното министерство в опит да си „присвои” структурата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • висок
  Отговор
  1 16:50  01.08.17
  А къде са сега лапачите от фонда и обществения съвет дето грачеха, като им спряха далаверата?

  Коментиран от #2

 • Емо
  Отговор
  2 20:18  01.08.17

  До коментар #1 от "висок":

  А ти какъв си, че пускаш такива коментари? Пожелавам ти твоето дете да чака за подаянията на тъпата ни държава! А всичко изброено по-горе ако се правеше по бюрократичните "правила", нямаше да има смисъл от този фонд. Представяш ли си да се прави оп за лечение на дете? Всички виждаме как и кой печели/обжалва и т.н.
 • Гост
  Отговор
  3 22:48  01.08.17
  Т.н. "държава" ще се окаже най-злият домашен насилник. На т.н държава изобщо не й пука за най- големия й дефицит - децата.
 • гост
  Отговор
  4 09:51  02.08.17
  Този фонд въобще не трябва да го има. Всяко дете заслужава лечение, а у нас става така, че хем плащаш осигуровки, не ги използваш, след това ти се налага операция за детето, която плащаш отново кеш, а накрая нямаш достъп до тези събрани пари, които си плащал цял живот, понеже са изхарчени не за теб, за детето ти или др, а за неосигурени и цигани, които никога не са имали намерение да си плащат, но те и децата им се лекуват по същия начин. Хайде направете така, че да има подходящи лечения у нас, да има база, а лекарите са мобилни, специализациите са възможни и така няма да се плащат големите сметки на чужди болници щом има същото лечение у нас. Искам осигуряването да е свободно, да си плащам застраховка, която за същите пари ще ми покрие при нужда лечение за милиони, консултации с компетентни в областта лекари и няма да платя нищо извън месечната ми вноска. За същите пари. Следователно всеки, който работи и плаща задължителна вноска е сериозно изклатен, държавата това показва.

Напиши коментар:


Публикувай