1 810 7

Как провалихме занаятчиите

Не е ли време вече да се разпределят тези отговорности

Венцислав Михайлов

Ако проблемът на образованието според работодателските организации е това, че учебната година трябва да почва на 1 септември, а не на 15 септември, с мед да ги намажеш, завалиите.

Това коментира в профила си във Фейсбук Йордан Мичев.

Проблемите, който би трябвало силно да ги вълнуват, са:

1. Професионалното средно образование на практика е сведено до африкански равнища. Толкова много слушахме от кабинета "Борисов-2" за дуално обучение по примера на Швейцария и Германия, а такова все още няма. Няма и да има скоро. Никой не ще да носи отговорност за професионалните гимназии - ни държавата, ни общините, ни бизнеса. Не е ли време вече да се разпределят тези отговорности - държавата да поеме висшето образование, въпреки неговата автономност, областните управи да отговарят за професионалните гимназии, а общинските власти - за всички останали учебни заведения;

2. Време е да се закриват университети, защото много голяма част от тях предлагат все по-некачествена услуга. Скоро местата в университетите ще са двойно повече от броя на зрелостниците;

3. Работодателските организации да съсредоточат усилията си в техническите университети, вместо постоянно да реват, че им липсват кадри. Колко от тях се възползваха от възможностите в предишния програмен период на ЕС да изградят клъстер с някой университет и с професионални гимназии в определен сектор на индустрията и в определен район?

Вместо да се сдружават в клубове по интереси, с които само оказват натиск върху правителството за орязване правата на трудещите се, защо не се сдружават с образователните институции и с местни инициативни групи?

Защото е по-лесно постоянно да ревеш, че младежите били неграмотни, че работниците били мързеливи и разхайтени, и да не правиш нищо.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тодоров
  Отговор
  1 08:15  07.08.17
  Напълно прав е Йордан Минчев. Работодателските организации хем ги сърби, хем ги боли. Ако искат подготвени кадри, ще трябва да се бръкнат в джоба и да осигурят много прилично възнаграждение за тези кадри, а те не искат. По-удобно им е да държат служителите и работниците си на границатата на мизерията, отколкото да дават реални високи заплати.Иначе ти си почиват по Бахамите или Малдивите, а един обикновен работник кога ще си позволи това, за разлика от европейския си брат. Това е то българския работодател в 90% от случаите.
 • Дедо ви
  Отговор
  2 08:34  07.08.17
  До автора - "Публикувано във факти.бг: Проблемите, който би трябвало силно да ги вълнуват, са:" - авторе, авторе..., "коЙто" е в единствено число (като ШвеЙцария например...). В множествено число се пише "коИто". Превръща се в масово тиражирано невежество. Иначе съдържанието намирам за смислено.
 • ХХМ
  Отговор
  3 09:05  07.08.17
  Становището е напълно точно.
 • Гого
  Отговор
  4 09:14  07.08.17
  У нас няма работодателски организации и робовладелски реват защото трябва да плащат а те са научени че извънредният труд е нещо нормално и не се заплаща както и ако ти забавят заплата с месеци. Минималната заплата отдавна трябваше да е 1000 лева а не 400 лева и се чудят защо никой не иска да бачка даже ромите и бежанците не се хващат номера с внос на чужденци вече не минава да не са луди за 200 евро месечно да бачкат!
 • еичар
  Отговор
  5 14:13  07.08.17
  Бизнесноменклатурата е ненаситно стадо малоумници. Скоро ще започнат да се ядат взаимно. А останалите живи хора да се спасяват по чужбината.
 • БайМанаф
  Отговор
  6 17:31  09.08.17
  Все що е работно и кадърно да бяга... Тая държама е вече на циганите и турците. Що да ги храним?!
 • ХАСАН
  Отговор
  7 14:47  12.08.17
  Най добре е бизнеса...взима наготово кадри които държавата ги подготвя,след това взима държаани поръчки и държаани пари и накрая печалбата я държи-в Швеццария или пък си купува имоти и яхти по Гърция и Испания..а останалите да духат супата за 500лева и то ако дадат

Напиши коментар:


Публикувай