1 067 4

Ексшефът на Мария, която изостави бебето си, отрича да я е карал да напуска

Светослава Ингилизова

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Майката вече е с повдигнато обвинение и ще отговаря за това, че е оставила без надзор момченцето и с това е създала опасност за здравето му.

Последно тя е работила в заведение и твърди, че трудовият й договор е прекратен няколко дни преди да започне болничният й за бременност и раждане, съобщи бТВ.

С това прекратяване жената е лишена от майчинство, което НОИ изплаща. Твърди също, че шефът й я е принудил да подаде молбата за напускане.

Трудовият договор на Мария, с който е работила като сервитьорка, е прекратен на 6 март, докато била в болничен. Няколко дни по-късно, по думите й, е трябвало да излезе в друг - за бременност и раждане.

"Работодателят ме подведе, че ако си прекратя трудовия договор, ще си получавам майчинството. Накара ме да подпиша молба, просто ме принуди да я подпиша", подчерта Мария.

Бившият работодател на Мария обаче отрече да я е принуждавал. „Не е вярно, тя сама си написа молбата, каза, че не й стигат парите, че иска да напуска”, заяви Стоян Площаков.

На въпрос защо една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: „Аз лично не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея". Площаков твърди, че не е знаел, че жената е бременна.

"Принудата е не само административно нарушение, може да бъде квалифицирано в някои случаи като престъпление", обясни Теодора Дичева от Главната инспекция по труда.

В заповедта за прекратяване на трудовия договор пише, че Мария декларира, че по това време не е била в болничен. Тя отрича.

По закон работодателят е длъжен да съобрази работното място с бременността на жената. Забранява се полагането на нощен и извънреден туд. Бременните могат да бъдат уволнени само в определени случаи с разрешение на Инспекцията по труда.

Работодателят на Мария е бил проверяван и преди време, но не са установени сериозни нарушения. Резултатът от настоящите проверки предстои.

Заради това, че майката е оставила без надзор бебето си в неделя, Наказателният кодекс предвижда затвор до три години и обществено порицание. Досега тя не е осъждана и спрямо нея е взета мярка за неотклонение "подписка".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Камагра
  Отговор
  1 21:48  01.08.17
  Той и да е виновен нема да кае, те новите бизнесмени си мислят че държавата трябва да им налива кинти, да карат Бентли, да имат вила пълна с любовници ....
 • Maria
  Отговор
  2 23:34  01.08.17
  ГЛЕДАХ ВЪПРОСНИЯ РАБОТОДАТЕЛ ПОТЕЛЕВИЗИЯТА.БЕЗСРАМЕН ТИП,ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТА"ЦИГАНКА.НЕ Е ЗНАЕЛ ЧЕ БИЛА БРЕМЕНА,АБСУРДНО ПРИ ТАЗИСЛАБА ЖЕНА В7МЕСЕЦ.НАПУСНАЛА САМА ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ.КЪДЕ БИ КАНДИДАТСТВУВАЛА С ТОЗИ КОРЕМ?
 • ДКД
  Отговор
  3 10:26  02.08.17
  Никой не му вярва на този тип, децата му ще наемат цигани заради действията му днес.
 • неутрален
  Отговор
  4 13:37  03.08.17
  Абе безсрамник, защо си въобразяваш, че някой щети повярва? МРЪСНИК.БЪДИ ПРОКЛЕТ!

Напиши коментар:


Публикувай