1 757 4

Проблем с историческия договор между Скопие и София

Мартин Христов

ВМРО-ДПНЕ няма да подкрепи договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписаха българският и македонският премиер Бойко Борисов и Зоран Заев.

Опозицията, чийто лидер е Никола Груевски, няма да даде подкрепата си - това е казал самият Груевски на Борисов, с когото се е видял. Борисов имаше редица срещи с лидерите на Македония, а по-рано през деня заяви, че се надява Груевски да подпише документа. Вчера ЕК и държавни глави приветстваха документа. Предстои депутатите и от двете страни да го ратифицират, съобщи vesti.bg.

По отношение на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, Груевски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ има по въпроса принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне договор, който няма да остави чувството за победител и победен, и който ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи.

Той информирал Борисов, че съгласно становището на Централния комитет на партията ВМРО-ДПМНЕ няма да даде подкрепа за договора, който подписа "марионетното правителство на Зоран Заев", и за който ВМРО-ДПМНЕ имаше конструктивни и съществени забележки и предложения за неговото подобряване, се посочва в изявлението.

От партията посочват, че двамата са подчертали общата ангажираност за насърчаване на добросъседските отношения в сферите от общ интерес, както и интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

Груевски е изтъкнал, че ВМРО-ДПМНЕ е за задълбочаване на приятелството между Република Македония и Република България, икономическото развитие и подобряване на сътрудничеството между македонския и българския народ.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 09:21  02.08.17
  Сръбско-руската агентура не се предава лесно!
 • Максим
  Отговор
  2 11:46  02.08.17
  Американската агентура също работи сериозно срещу руския газов поток към Европа. Идеята е да вкараме по-бързо Македония в НАТО, за да ги ангажираме във вярност към САЩ и да ги вкараме в енергийна зависимост от техния в пъти по-скъп компресиран (втечнен) газ ... Както се получи и при нас!

  Коментиран от #3, #4

 • 3 12:26  02.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • енергиен експерт
  Отговор
  4 16:48  02.08.17

  До коментар #2 от "Максим":

  Максимчо, Какъв компресиран газ ти е в главата? Та ние плащаме едни от най-скъпите горива благодарение на Газпром и Лукойл. Същите които с години ни пречат да разработваме собствените си шистови находища и тези в Черно море...

Напиши коментар:


Публикувай