639 0

Янка Такева: Лятната ваканция не е толкова голяма

Безспорно, че и тук няма угодия, защото се нарушава правото на избор на родителите

Снимка: бТВ
Снимка: бТВ
Стефанаки Йоанис

Не трябва да се намалява лятната ваканция, защото тя не е толкова голяма, каза пред „Тази сутрин“ по бТВ Янка Такева по БТВ. Председателят на Синдиката на българските учители отхвърли предложението на просветното министерство учебната година да започва на 1 септември.

"Ние имаме летни кампании и помагаме на деца, които имат проблеми да наваксат с пропуснатия учебен материал. Освен това много деца отиват на летни училища, записват се на езикови курсове", посочи още тя.

Профсъюзният лидер в коментар на предложението на Министерството на образованието и науката за въвеждане на уседналост на родителите при записването на първокласници Такева заяви, че този проект трябва да бъде обсъден.

За принципа за уседналост за прием в първи клас тя коментира, че „това е един начин да се упокои системата и родителите, за да може всеки родител, който живее близо до училището, да планува бъдещата ученическа дейност на своето дете.

„Безспорно, че и тук няма угодия, защото се нарушава правото на избор на родителите, но съм дълбоко убедена, че електронният прием в първи клас е малко по-рискован, защото може да накара детето от „Люлин“ да отиде в центъра или обратното“.

По думите ѝ началният етап на българската образователна система е „много, много добър“. „Смятам, че тук трябва да стане по-скоро подборът на учителя, отколкото подборът на училището“, каза тя.

Помолена да коментира високата средна възраст на учителите у нас, Такева попита: „Смятате ли, че 50 години е висока възрастова структура, при условие че през 2027 г. пенсионирането ще става на 65 години?“

„Европа говори за удължаване на трудовия живот. Българската образователна система е на четвърто място по възрастова структура в света. И това не го казвам аз, а международното изследване TALIS“, посочи синдикалният лидер.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай