1 547 4

МОН предвижда задължителна предучилищна подготовка от 4 г.

Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година

Венцислав Михайлов

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В момента подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години.

Тази промяна изисква законодателно решение, което министерството ще предложи през октомври, обясни министърът и допълни, че предложенията ще касаят промени в частта за финансиране на предучилищното образование и делигираните бюджети.

Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година, разкри Красимир Вълчев.

По думите на Красимир Вълчев, децата които са били в детска градина и след това се преминали през предучилищната подготовка по-лесно се задържат в системата.

Сега децата, които не са обхвани в детска градини и чийто майчин език не е български най-често отпадат от училище.

Образователният министър уточни, че преди да постъпят в училище, те вече имат натрупан такъв дефицит и преподавателите трудно ги „избутват” до 5-6 клас, след което отпадат.

По думите му децата от семейства с родители с ниско образование, най-често на са обхванати от предучилищно образование.

"От ГРАО имаме информация за всички ученици, които липсват от образованието. Тази информация до 10 август ще бъде предоставена на общините”, каза още Вълчев.

Общините до вчера е трябвало да определят районите на екипите си, които ще работят по връщането в системата на въпросните деца.

Образователният министър уточни, че почти всички са направили това райониране - над 110 ще са екипите. Очаква се информация от още две области.

Красимир Вълчев заяви, че застава зад промените в правилата за прием в първи клас, предвиждащи 3 години уседналост на родителите.

"Каквито и критерии да заложим, ще е налице несправедливост. Има усещане за несправедливост в една част от родителите, когато имаме по-малък брой места в сравнение с търсените в определени училища. Ние продължаваме да твърдим, че критерият "близост" е най-добрият", допълни Вълчев.

Преди МОН обяви, че въвежда уседналост за прием на първокласници. Това породи недоволство сред родителите, които ще засегне това изискване.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отворено Око
  Отговор
  1 13:41  02.08.17
  Адептите на новия ред предвиждат постепенно намаляване и премахване на ваканциите. Малко късно разбрах, че щерка ми е повече щерка на Холивуд отколкото моя. На времето намразих фолклора, понеже пускаха само обработки на спеца с чуждо самосъзнание Филип Кутев.
 • bai
  Отговор
  2 13:41  02.08.17
  баничка ши давати ли да ядем с айрян да е
 • владо
  Отговор
  3 14:02  02.08.17
  В един Бг филм се казваше "СТИГА ПРОСТОТИИ БЕ ТАТЕ"-фраза относима изцяло към МОН в последните 10г, а и още 10 преди тях. ТА ДРУГАРИ ОТ МОН СТИГА СЕ ЧУДИХТЕ КАКВИ ПРОСТОТИИ ДА ИЗМИСЛЯТЕ, ЧЕ КАКТО СТЕ ПОЧНАЛИ ДЕЦАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ ПРЕДИ ДА СА СЕ РОДИЛИ. Махнете 60% от простотиите, с които са пълни хилядите различни учебдниците на децата, определете до 2 учебника за всеки предмет в определен клас, махнете малоумните тестове ( нека има само усни изпитвания, че да могат децата да говорят) и спрете да тормозите децата ни с малоумните си идеи. Искате да учат през лятото - а някой сети ли се, че няма климатизирано училище в БГ? Искате да има предучилишни - а някой сети ли се, че в момента в БГ повечето училища нямат даже бази за задължителните по закон занимални? А някой направи ли си труда да разбере, че навсякъде по нормалните държави учениците ходят на училище от 09.00ч до 14.00ч, ( в този период освен нов материал са включени и подготовката за следващия ден), училищата са климатизирани, учителите не са комплексари, учениците са равнопоставени (независимо кои са родителите им), 90% от обучението е под формата на игра, предлаганата на учениците храната е истинска и т.н. и т.н. Стига сте стояли в комфортните си кабинети, стига сте се возили на луксозните си коли, стига сте мързелували, стига сте мислили простотии. Помислете и пощадете от глупостите си децата ни.
 • Фалшиви новини
  Отговор
  4 07:10  05.08.17
  цялата работа е там че няма качествен материал за детски градини и училища,всичко живо се изнесло в чужбина.Още 20г. и капалы ,ще останат само идиоти от МОН,където се измислят какво ли не за да имат заплата. Циганина в училище ,такова чудо имало преди,но само за проформа..сега тези деца раждат деца..материала е кофти...

Напиши коментар:


Публикувай