451 0

Варненско село скочи срещу депо за химически отпадъци

Кадър Нова тв
Кадър Нова тв
Светослава Ингилизова

Жителите на варненското село Чернево излязоха на протест срещу изграждането на депо за химически отпадъци. Хората са инициирали референдум, който обаче е атакуван в съда, съобщи Нова тв.

Хората от селото са спазили всички процедури и събраните подписи са направили референдума задължителен. Той трябва да се проведе на 20 август. Това обаче оказва се е под въпрос, защото общината и областната администрация протестират срещу референдума.

Хората не искат селото им да се превърне в химическо гробище. Новината, че химическия завод „Солвей Соди“ иска да изгради там депо за неопасни отпадъци се посреща с огромно неодобрения.

„186 000 тона на 500 метра от домовете ни производствени боклуци. Ето това ни притеснява. Водоемът на село Чернево е на 160 метра от депото за неопасни отпадъци, където ще се съхранява и живак”, разказва Валентин Георгиев, инициатор на референдума.

„Искаме Чернево да бъде Чернево, а не Чернобил”, казва Милко Михайлов, жител на с. Чернево.

Според адресната регистрация в селото живеят близо 1200 души. Повече от половината са се подписали за провеждането на референдум, което го прави задължителен. Дори е насрочена дата - 20 август, но оказва се това е под въпрос.

„Кметът на общината Павлин Параскевов реши да разпраща писма на всяка една институция дали да спира референдума на село Чернево, тъй като имало обжалване на Областния управител и Административния съд, която не спира изпълнението”, казва още Валентин Георгиев, инициатор на референдума.

Опитите ни да се свържем с областния управител на Варна не бяха успешни, но от Община Суворово твърдят, че засега референдум ще има.

„Има информационен лист, поръчни са бюлетини, също и местата, където трябва да се гласува”, обяснява Павлин Параскевов, кмет на община Суворово.

От „Солвей Соди“ обясниха, че депото ще отговаря на най-високите екологични и здравни стандарти и няма да има запрашаване. Хората обаче са категорични, че няма да допуснат изграждането на депото и са готови на гражданско неподчинение.

България


Напиши коментар:


Публикувай