5 942 10

Българско сирене държи световен рекорд

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби.

Това стана ясно от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова на ССА при срещата им с научния колектив.

Бяха разисквани широк кръг от актуални и наболели въпроси. Проф. д-р Николов изтъкна, че грижата за кариерното израстване на младите учени и съхраняването на приемствеността между поколенията са важно условие за прогреса в науката. Бяха поставени въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.

Председателят на Академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА.

Той посочи, че приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права. Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оги
  Отговор
  1 08:53  04.08.17
  спокойно,щом отгоре са следели това,значи вече ще го о.ерат и това,продажници
 • Смолата
  Отговор
  2 09:27  04.08.17
  Айде на бас, че друго българско сирене държи рекорда по количество палмово масло. Това ни е проблема на държавицата - вода газим, жадни ходим, само и само някоя мутра да кара бентли
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 09:39  04.08.17
  Как няма да държи рекорди? Примерно кравето мляко е с изкупна цена максимум от 60 стотинки за литър.Допущам , че килограм сирене се получава не от 5, а от 6 литра мляко. Това са приблизително 4,00 лева с транспорта. В магазините по черноморието килограм сирене от краве мляко под 8,00 лева НЯМА!! Ха, да Ви е сладко. И това ако не е рекорд - пенсионерите да кажат !!
 • onq s konq
  Отговор
  4 10:25  04.08.17
  Ас па си купувам млеко от комшията и си права сам сиренето и мога да кажа че се получава чудесно!!!

 • JEEP
  Отговор
  5 10:39  04.08.17
  Сега всичкото овче сирене на пазара ще се окаже, че е от Каракачанската овца и цената на кг. ще сколи с лев, два...
 • БолгАрия
  Отговор
  6 10:56  04.08.17
  И сега само това ще ядем, нали? Само дето като отидеш в магазина няма ни овче, ни козе мляко, нито кравето е истинско. Всички знаят,че козето мляко е най-силният лек срещу радиация, обаче никъде не го продават. В страната на най-невероятните млечни продукти ядем само някакви изкуствени йогурти, имитация на нашето мляко...
 • бреНО
  Отговор
  7 11:06  04.08.17
  на фона на новината за поскъпване, отново е дадена заповед на псевдонаучниците за жалки дневни на човек да успокоят духовете с псевдопроучване. Нямат акъл някаква свежа схема да измислят даже..
 • Гого
  Отговор
  8 12:53  04.08.17
  То нашите сирена са си вярно за рекорд да направиш сирене без мляко това е чудо! Как ли Китайците не са искали патента?
 • Jack Bauer
  Отговор
  9 13:13  04.08.17
  А от къде може да си купим ИСТИНСКО българско сирене от каракачанска овца? То по магазините само химия с надпис "сирене".
 • Бачи Боци
  Отговор
  10 17:03  04.08.17
  Тва сирение ще го ядеш или да го мия ?

Напиши коментар:


Публикувай