5 942 10

Българско сирене държи световен рекорд

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби.

Това стана ясно от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова на ССА при срещата им с научния колектив.

Бяха разисквани широк кръг от актуални и наболели въпроси. Проф. д-р Николов изтъкна, че грижата за кариерното израстване на младите учени и съхраняването на приемствеността между поколенията са важно условие за прогреса в науката. Бяха поставени въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.

Председателят на Академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА.

Той посочи, че приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права. Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • оги
    Отговор
    1 08:53  04.08.17
    спокойно,щом отгоре са следели това,значи вече ще го о.ерат и това,продажници
  • Смолата
    Отговор
    2 09:27  04.08.17
    Айде на бас, че друго българско сирене държи рекорда по количество палмово масло. Това ни е проблема на държавицата - вода газим, жадни ходим, само и само някоя мутра да кара бентли
  • Шаран БГ
    Отговор
    3 09:39  04.08.17
    Как няма да държи рекорди? Примерно кравето мляко е с изкупна цена максимум от 60 стотинки за литър.Допущам , че килограм сирене се получава не от 5, а от 6 литра мляко. Това са приблизително 4,00 лева с транспорта. В магазините по черноморието килограм сирене от краве мляко под 8,00 лева НЯМА!! Ха, да Ви е сладко. И това ако не е рекорд - пенсионерите да кажат !!
  • onq s konq
    Отговор
    4 10:25  04.08.17
    Ас па си купувам млеко от комшията и си права сам сиренето и мога да кажа че се получава чудесно!!!

  • JEEP
    Отговор
    5 10:39  04.08.17
    Сега всичкото овче сирене на пазара ще се окаже, че е от Каракачанската овца и цената на кг. ще сколи с лев, два...
  • БолгАрия
    Отговор
    6 10:56  04.08.17
    И сега само това ще ядем, нали? Само дето като отидеш в магазина няма ни овче, ни козе мляко, нито кравето е истинско. Всички знаят,че козето мляко е най-силният лек срещу радиация, обаче никъде не го продават. В страната на най-невероятните млечни продукти ядем само някакви изкуствени йогурти, имитация на нашето мляко...
  • бреНО
    Отговор
    7 11:06  04.08.17
    на фона на новината за поскъпване, отново е дадена заповед на псевдонаучниците за жалки дневни на човек да успокоят духовете с псевдопроучване. Нямат акъл някаква свежа схема да измислят даже..
  • Гого
    Отговор
    8 12:53  04.08.17
    То нашите сирена са си вярно за рекорд да направиш сирене без мляко това е чудо! Как ли Китайците не са искали патента?
  • Jack Bauer
    Отговор
    9 13:13  04.08.17
    А от къде може да си купим ИСТИНСКО българско сирене от каракачанска овца? То по магазините само химия с надпис "сирене".
  • Бачи Боци
    Отговор
    10 17:03  04.08.17
    Тва сирение ще го ядеш или да го мия ?

Напиши коментар:


Публикувай