718 4

Петкова: До 5 години пада монопола в енергийния пазар

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Битовите потребители ще могат да излязат на либерализирания енергиен пазар след един продължителен процес, който трае между 3 и 5 години. Всичко трябва да става плавно, тъй като се работи и върху това как да бъдат защитени уязвимите потребители на ток. Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че либерализацията на пазара е била бавена много години и едва в началото на 2016 г. е заработила българската енергийна борса. По думите ѝ ще отпадне монопола на трите енергоразпределителни дружества, цените ще са по-различни, но проблеми като кражбата на ток едва ли ще бъдат разрешени толкова лесно.

Енергийният министър каза още, че китайският интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" или строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". До края на годината трябва да бъде пусната поръчката за приватизация на АЕЦ "Белене". Ако няма интерес към проекта, то тогава държавата ще се насочи към изграждането на нов реактор в Козлодуй.

Петкова добави, че страната ни е в напреднала фаза в изработката на поръчката за строител на газовия хъб "Балкан". Очаква се септември или октомври поръчката да бъде пусната, а следващата година да започнат дейностите по изграждането му. Вече има интерес от партньори на България за възможностите за доставка и транзит на природен газ през страната.

Петкова подчерта, че при подписването на Договора за добросъседство с Македония е подписан и меморандум за сътрудничество в областта на доставките на природен газ. През следващите 6 месеца работна група ще направи анализ как да се изгради директна газова връзка между двете страни. В средата на октомври ще е и първото заседание на тази група, което ще се проведе в София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хахахах
  Отговор
  1 11:09  03.08.17
  А до 500 години, българите ще могат да си плаща спокойно тока, без да се лишават от други неща! Страхотна държава, енергийната мафия си няма ИМЕ, но някои казват, че имало такава.
 • АСDC
  Отговор
  2 12:09  03.08.17
  Скоро всички български домакинства ще бъдат длъжни да си купуват ток от борсата и освен цената на тока, да плащат и борсовите комисионни ... който не може да си позволи свободните цени, ще кара без ток, но да знае - дърва и въглища няма ! Да живее свободния пазар !

  Коментиран от #3

 • Точно
  Отговор
  3 12:17  03.08.17

  До коментар #2 от "АСDC":

  Е за това не се бях сещал... май имаш право - още някой на хранилката :/
 • гост
  Отговор
  4 14:23  04.08.17
  Ами излизаме от консумацията на ток. Дотогава и у нас ще се предлага батерията на Тесла с над 10кв. Едни фотоволтаици на терасата и през деня батерията ще е заредна, а през нощта може да се дозарежда на нощна тарифа, за да има за сутрешната консумация. Вече има фотоволтаици с вградени соларни инсталации за топла вода. Та да му мислят другите с различно от южно изложение. Насочвайте се към ограничаване на енергията, у нас няма как да стане по-добре с тока, преди 3г. цяла България стачкуваше, а политиците и ЕРП обясниха, че всичко е наред, виновни няма и сметките трябва да се платят макар и да са двойни.

Напиши коментар:


Публикувай