1 289 4

Екатерина Захариева: В Македония говорихме на един език

Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците

Венцислав Михайлов

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение.

Инициативата за подписване на споразумение беше на България, поради доста често враждебни действия и на предишното македонско правителство, и на учени.

Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по bTV.

Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците. Разбира се, доверието между хората е изключително важно, в текста има заложени тези неща, каза още тя.

Напрежението беше създадено изкуствено, не от България, но и ние има какво да променим в себе си, посочи тя. С Договора печелим няколко неща – показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си, че не само на думи, но и на дела работим за стабилни Балкани, което е и една от целите на българското европредседателство, печелим спиране на антибългарската кампания, сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата.

И икономическият ефект не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение, каза Захариева.

Ефектите вече започнаха да се усещат като радост и емоция у гражданите на двете държави. Това наистина е голям момент, каза още тя. Вицепремиерът каза още, че с македонските си колеги са разговаряли без преводачи. „Разбира се, че се разбираме прекрасно, вижда се, че не се използват преводачи, ясно е, че няма нужда. Неслучайно и диалогът е толкова лесен – ние сме толкова близки“. „Говорим на един език, така да се каже“, добави Захариева. На въпрос какъв е той, тя отговори: „Ние говорим на български“.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • неутрален
  Отговор
  1 13:42  03.08.17
  Еми неграмотнице добре, че се говори на един езикиначе ти как говориш английски , помолиха в европарламента да не го правиш и поискаха преводач.НЕГРАМОТНО ТИКВОВО ПРАВИТЕЛСТВО!
 • filo
  Отговор
  2 16:14  03.08.17
  На тая езика и служи за други дейности заедно с един друг орган. Неслучайно е била министър на три различни министерства.
 • Катето З
  Отговор
  3 17:34  03.08.17
  Mакедонскиот јазик е секси кога некој зборуба таа ги крена нозете на маса, заборави на краткиот фустан и покажа све!
 • факт
  Отговор
  4 11:05  17.08.17
  Че от дипломация нищо не разбира, личи и по това как се облича.

Напиши коментар:


Публикувай