1 412 1

Смъртоносна жега в България, Сърбия, Румъния

Венцислав Михайлов

Оранжев код за опасно горещо време в 6 области обяви за петък НИМХ, за останалите кодът е жълт. В Сърбия и Румъния е обявен червен код.

Опасно високи температури за петък се очакват в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе - на север и Благоевград - на юг.

Температурите ще бъдат най-често от 33 до 38 градуса, но в някои дни в западната част на Горнотракийската низина, както и най-вече по западното поречие на Дунав, са възможни и стойности до около 40 градуса.

Топло ще бъде и нощем, като на много места минималните температури често няма да падат под 20 градуса - така наречените "тропични нощи".

Метеоролозите в Румъния междувременно обявиха днес червен код на опасност от горещо време за петък и събота, който се отнася за 12 окръга в западната част на страната. Така за първи път в историята червен код за опасни горещини се обявява в рамките на едно лято, отбелязва информационният сайт "Зиаре".

За останалата част на Румъния, в това число и за Букурещ, е обявен оранжев код на опасност от високи температури.

Очакваните температури в районите с червен код ще бъдат между 39 и 42 градуса, като те са сравними с абсолютните рекорди за горещини в този период.

Червен код за опасно горещо време е обявен на цялата територия на Сърбия за, предаде Танюг.

За петък и уикенда метеоролозите в Сърбия очакват температурите да достигнат 39-40 градуса, а на места и до 42 градуса.

Предупреждението за особено опасните температури е до 10 август. След това се очаква спад на температурите от 40 на 30 градуса.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шаран БГ
    Отговор
    1 08:07  04.08.17
    Естествено е за едно изнежено в софийски офис дупе , тая жега да е "смъртоносна".Прабаба ми доживя до 96 годишна възраст и най-много се радваше на такова време в края на юли и началото на август. По това време на годината е жетва, с паламарката и сърпа, от Зорница до Вечерница, хляб се прибирало!! Няма страшно !И копър,и кисело мляко,че и краставици и чесън , да благодарим Богу, имаме. Таратор и преварена водичка му е майката. Сламената шапка на главата и си гледайте работата.Нека тялото да се поти обилно - това е "защитна функция на организма" -каза чичко ДоФтур. Който ще умира - сезон и време не подбира !!

Напиши коментар:


Публикувай