610 0

Огромни щети от пожарите в Бургаско и Пловдивско

Мартин Христов

Втори ден битка с огъня на два фронта. В Бургаско десетки къщи и временни постройки са напълно унищожени, а хората упрекнаха пожарната, че се е забавила. В Пловдивско гасенето на най-голямата кравеферма у нас продължава втори ден. Щетите са за над половин милион лева, съобщи Нова тв.

Предполага се, че пламъците в Изворище са тръгнали от съседната вилна зона "Сухото дере", където десетки къщи вече ги няма. Хората във вилните зони на Изворище разказват, че пожарните са пристигнали късно. Стигна се и до пререкания с пожарникарите.

Тепърва щетите ще се изчисляват и ще се уточни точният брой на изгорелите вили.

Въпреки че пожарът вече е потушен, до вечерта там ще дежурят три пожарни автомобила. През нощта дежурството ще се поеме от горското стопанство.

Междувременно тази нощ отново се разгоря пожарът в най-голямата кравеферма у нас, която се намира край село Поповица. Малко преди полунощ ситуацията стана критична. Петметрови огнени езици се издигнаха над запалените сгради.

Четири пожарни коли през цялата нощ обливаха с вода периметъра около горящите бали и не позволиха пламъците да обгърнат и близките сгради. По обед пожарът в един от складовете беше напълно потушен, но заради високата температура на горене бетонната конструкция се напука. Според хората в селото пожарът е умишлен.

Съкращение на работници няма да има, но щетите във фермата са огромни. Две са основните версии за огнената стихия - че пожарът е тръгнал от една от машините, работеща в сеновала, а другата е незагасен фас.

Все още на място има тлеещи огнища и затова на място през нощта ще останат два дежурни екипа.

Заради продължаващите жеги у нас рискът от пожари расте. В следващите 24 часа най-сериозна опасност има за крайните западни райони, както и югоизточните. Утре в сила са предупреждения за горещини от първа и втора степен за цялата страна. Очакват се температури над 37 градуса.

България


Още по темата

 • Изворище пак пламна

  Изворище пак пламна

  Пожар е обхванал иглолистна гора в района между селата Изворище, Миролюбово и Баново, предупредиха от МВР. На място са пожарни екипи и служители ...
  5.08.2017
  636
  0
 • Ограничиха пожара край Изворище

  Ограничиха пожара край Изворище

  Огънят се развива на фронт от над един километър и е засегнал 700 дка горски насаждения; ГДПБЗН предупреждава, че опасността от пожари през ...
  3.08.2017
  359
  0
 • Продължава битката с големите пожари в Бургаско и Пловдивско

  Продължава битката с големите пожари в Бургаско и Пловдивско

  Продължава битката на огнеборците с двата големи пожара, които пламнаха вчера в Бургаско и Пловдивско, съобщи БТВ. Цяла нощ 4 пожарни екипа ...
  3.08.2017
  749
  0

Напиши коментар:


Публикувай