2 004 0

Почина проф. Яни Милчаков

Международен експерт към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с мисии в Украйна, Сърбия, Косово, Таджикистан и Киргизстан

Снимка: БНР
Снимка: БНР
Венцислав Михайлов

Късно снощи след продължително боледуване почина дългогодишният преподавател в Шуменския университет, бивш народен представител от Шуменския избирателен район, дипломат и интелектуалец проф. д-р Яни Милчаков.

Проф. Милчаков е роден през 1955 г. в Стара Загора. Той е професор по теория на литературата в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, професор в катедра “Книга и общество” към УНИБИТ, доктор по славянска филология на Ягелонския университет в Краков, Полша.

Бил е лектор по български език, литература и култура в Полша /1987-1991/; във Вилнюския университет, Литва /1994/; Прешовския университет, Словакия /1999/; Витембергския университет, Германия /2005/ и Загребския университет, Хърватия /2011/.

Проф. Милчаков е народен представител в 36-тото Народно събрание от Шуменския избирателен район. Бил е посланик на България в Полша, Словакия, Югославия.

Международен експерт към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с мисии в Украйна, Сърбия, Косово, Таджикистан и Киргизстан. Член на Сдружението на български писатели.

Опелото ще се състои в 12,00 часа в църква „Успение Богородично“ в София.

България


Напиши коментар:


Публикувай