626 2

Протестите в Крайморска Добруджа не спират

Венцислав Михайлов

Нов протест на собствениците на имоти в района на Балчик, Каварна и Шабла. Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в защитената зона "Калиакра", съобщи БНР. Към тях се присъединиха и жители на общините Балчик и Шабла.

След вчерашните сблъсъци с полицията, днес протестът премина мирно.

Протестиращите са издигнали плакати, които гласят "Да на екологията, не на рекета и отнетите права", "Натура за вас, мизерия за нас", "Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа".

Полицейското присъствие в района е засилено.

Притеснението на местните жители е, че заради забраната ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя също разкритикува решението и посочи, че регионът се обезлюдява и се отнема възможността за развитие.

"Това, към което се стремим, е започване на нова процедура с екип от международна експертиза за реално и конкретно очертаване на границите на защитените зони", заяви тя.

По думите на екоминистъра Нено Димов заповедта е издадена с цел страната ни да се предпази от тежки санкции.

На извънреден брифинг в петък Димов заяви, че собствениците на земи, които не могат да ги използват за строителство заради екологични ограничения, може да бъдат компенсирани от европейските програми.

"В програмата за развитието на селските райони ще започне обсъждане за компенсаторни мерки. Оперативна програма "Околна среда" е предвидила в своята програма ресурс за местните инициативни групи, които също могат да работят по възстановяване на хабитатите и птиците",посочи екоминистърът Нено Димов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 13:10  05.08.17
  Реално липсват окръжни урбанистични планове. Нищо не функционира както трябва. Няма обща дигитализация на кадастъра, за да може дребни кокошкари да крадат на хората имотите…. Така никой не мисли за ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ, ЗАМЕНИ, ПРИВАТИЗАЦИИ И КОНЦЕСИИ
 • Све
  Отговор
  2 13:10  05.08.17
  Тъпите ни правителства са неспособни да създадат концепция за развитие както на населените места , така и на земеделието и животновъдството. При такива специалисти по време на соца, ДНЕС МИ СЕ СТРУВА , ЧЕ НИ УНИЩОЖИХА УМИШЛЕНО…

Напиши коментар:


Публикувай