1 044 3

Християни и мюсюлмани възстановяват църква

С ремонта на църквата са ангажирани майстори от съседното село Аврен

Венцислав Михайлов

Християни и мюсюлмани започнаха акция за спасяване на 170 - годишна църква в крумовградското село Черничево.

От години покривът на храма “Свети Атанасий“ тече и заплашва от струтване цялата постройка. За ремонта на църквата са събрани средства от цялата страна, съобщава БНР.

С ремонта на църквата са ангажирани майстори от съседното село Аврен, доказали своите умения на каменоделци при построяване на храма в селото. С доброволен труд участват и десетки местни жители. Динко Дяков, секретар на читалището в Черничево, разказва: В разкриването на църквата се включиха над 30 души от селото, има от Кърджали и Крумовград. Участват както християни, така и мюсюлмани, което показва, че нашите хора са изключително сплотени и когато става дума за добри дела, винаги са заедно.

Храмът е построен през 1848 година, а 40 години по-късно към него е построено и училище. Това прави църквата една от най-старите в област Кърджали. Сега тя ще бъде възстановена в автентичния си вид. Ремонтът трябва да приключи до 19 август, когато в Черничево ще се проведе традиционният селски събор.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДД
  Отговор
  1 20:55  06.08.17
  ето и кметовете на селото за послрдните години Хасан Караосманов Ибрям Токов Хасан Аптарманов нали се сещате кои са на доброволен труд и кои по европейски проект?
 • Uflaf
  Отговор
  2 21:07  06.08.17
  Където няма цигани всичко си е на ред. Примери много.
 • 3 21:46  06.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай