654 9

Не откриха двоен стандарт при второто сравнение на храни

Разлики в етикетите на стоки у нас и на същите от други държави в ЕС не са открити

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

При второто сравнение на храни у нас и други страни в ЕС не са открити разлики в етикетите, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп.

С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“. При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар.

Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХХХ
  Отговор
  1 14:20  07.08.17
  Напускам тази скапана страна! То и картел при горивата няма, нито монопол при ел. енергията... Чувствам се като под робство в тази страна, а циганите живеят по-добре от българите, че и в мноо отношения - безплатно... Егати абсурда, честно. Депутатите трябва да бъдат разпуснати завинаги и да станем президентска република. А за мангалите - яко бой и респект, и забрана за всяко следващо дете след 3-то, без социални придоббивки - че и от там източват милиарди паразитите.
 • стоян георгиев
  Отговор
  2 14:38  07.08.17
  по добре да ядем боклуци щото при комунизма нямаше нищо.

  Коментиран от #4, #8

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 14:48  07.08.17
  О, чудо.... Големите вериги магазини са проявили добри намерения, изглежда.
 • 4 14:50  07.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Гост
  Отговор
  5 17:42  07.08.17
  При третото сравнение ще покаже, че при нас храните са в пъти по- качествени от западна Европа. Няма държава!
 • 1234
  Отговор
  6 20:52  08.08.17
  А а а как ще открият като им скръцнат със зъби от запада. Даже при нас са по добри стоките само ,че на книга и в новините,иначе нямат нищо общо със западните.Да вземем само един прах за пране течен.Западния е с по тъмен цвят и пере по добре,а този от българския магазин е с по светъл цвят,по слаб аромат и не пере така добре както другия,което ме навежда на мисълта,че при нас той пристига разреден.
 • Русофил
  Отговор
  7 23:17  08.08.17
  Няма и да открият Щото тоя път не посланника на САЩ, а на Германия ще опъва ушите на непослушните ни чиновници. Добре дошли като равни в Европа, братя Българи!!!
 • gnida
  Отговор
  8 21:27  09.08.17

  До коментар #2 от "стоян георгиев":

  Колега , през комунизма не само си папкал качествени храни , но като гледам си се научил да пишеш и то грамотно ! В този строй имаше дивотии , но не всичко беше фалш ! Аз за 27 години преход само фалш виждам !
 • gost
  Отговор
  9 09:37  10.08.17
  Тия вече прекалиха. Скапана държава тровят ни постоянно

Напиши коментар:


Публикувай