710 2

Върнаха делото срещу Ченалова на прокуратурата

Върнаха делото срещу Ченалова на прокуратурата
Мартин Христов

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от съда. От там посочват, че по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице.

Румяна Ченалова е привлечена към наказателна отговорност затова, че в качеството си на съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения.

В разпореждането си съдия Даниела Талева, председател на 12 състав и съдия-докладчик по делото, пише, че обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник.

„Да се приеме противното би означавало да се създават двойни стандарти, с което ще бъде нарушен един от основните принципи на наказателния процес за равенство на всички граждани пред закона и еднакво приложение на законите спрямо всички граждани, залегнал в чл.11 от НПК“, заявява още в разпореждането си съдия Талева.

То подлежи на обжалване и протест пред САС, в 7 дневен срок от получаването му от страните.

На 27 април Софийският апелативен съд (САС) отмени разпореждането на Софийски градски съд (СГС), с което беше прекратено наказателното производство срещу Румяна Ченалова и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Няколко месеца преди това на 03.02.2017 съдия Вера Чочкова, председател на 18 състав на Софийски градски съд, прекрати наказателното производство срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, предаде БГНЕС.

Още същия ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че прокуратурата ще депозира незабавно протест срещу решението за прекратяване на наказателното производство срещу скандалната Ченалова.

Специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура (СГП) предаде на съд Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление. Материалите от разследването представляват 18 тома, 12 класьора и една папка, като в хода на разследването са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дон Тони
  Отговор
  1 15:31  07.08.17
  Кна занимавати с тъз Чиналовъ, -"Чиналовъ-Чиналовъ ...." а ДС-тата които разграбиха държавните активи се пекат на Слънчев БРяг
 • Българин
  Отговор
  2 19:22  07.08.17
  Ако може да и го дам да го лопне малко та ако ще и чанталона да е все ми е едно.

Напиши коментар:


Публикувай