370 1

Сливат болниците в Сандански и Петрич

Светослава Ингилизова

Болниците в Сандански и Петрич се сливат. Това става факт след решение на общинските съвети в двата града. С обединението си лечебните заведения ще могат да покрият редица изисквания и да продължат съществуването си, съобщи БНТ.

Не липсват обаче и противници на това решение – според тях фалиралата болница в Петрич ще повлече към дъното и печелившата болница в Сандански.

Заедно със Сандански и Петрич в обединената болница участие ще вземат и общините Кресна и Струмяни. Целта е да се създаде стратегическо лечебно заведение, което да събере достатъчно качествен медицински персонал, с който да предлага добра услуга на пациентите.

"Просто трябва да оцелеем, в настоящите условия на здравната система, в края на краищата, целта на обединението е да запази социалния елемент, да може общинските болници да се грижат за здравеопазването на социално слабите си жители съответно", каза д-р Илко Стоянов, зам.-кмет на община Петрич.

"Очаквам по-добра колаборация между структурите на двете болници, които така или иначе се налагаше и в миналото да си съдействат при диагностиката и лечението на пациентите", обясни д-р Илия Тонев, директор на МБАЛ "Св. Врач" – Сандански.

Обединението на болниците би трябвало да спаси и много от отделенията, които сега или не съществуват заради липса на лекари или са изцяло зависими от един доктор.

"Не очаквам само добри неща да се случват в близките 2-3 години, защото проблемите са трупани с десетилетия, и мъчейки се да ги решаваме ние във времето, не можем да постигнем отведнъж чудеса", допълни д-р Илия Тонев.

В момента болница "Свети Врач" – Сандански управлява и болница "Рокфелер" в Петрич, като е взела под наем материалната база и персонала. Този метод на работа според част от лекарите може да се запази и занапред, а не да се стига до обединяване на болници.

"Петрич са във фалит, нали, а ние си закриваме нашето дружество, за да направим една имагинерна болница, която и в момента функционира пак казвам като една", коментира д-р Георги Алексиев, лекар в МБАЛ „Св. Врач" - Сандански.

"Няма нищо лошо в това ние да се обединяваме, но защо не се обединяваме с партньори, които така са позиционирани добре на пазара", заяви Костадин Станоев, общински съветник.

Предвижда се сградите на болниците в Петрич и Сандански да се запазят. В обединеното здравно заведение очакват по-лесно да привличат млади лекари и стипендианти. Надяват се да вдигнат и конкуренцията сред медицинските лица.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • И сега
    Отговор
    1 10:57  08.08.17
    "приятно" фалиране и на двете. Пример: Ловеч и Троян.

Напиши коментар:


Публикувай