Last news in Fakti

8 Август, 2017 14:11, обновена 8 Август, 2017 15:10 4 264 9

Заповедта за Калиакра е в сила! Работи се за план за управление

  • зелени-
  • калиакра-
  • план-
  • нено димов

Целта на обществените обсъждания е именно всички да кажат мнението си по документа, който се представя

Заповедта за Калиакра е в сила! Работи се за план за управление - 1
Снимка: Министерски съвет

Заповедта на МОСВ за обявяване на защитената зона ще продължава да действа докато бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за управление на защитена зона Калиакра.

Това стана ясно от днешната среща на правителството с представители на неправителствения сектор, общините и собственици във въпросните територии. Заповедта на МОСВ за понто-сермантските степи няма да бъде отменяна, тя касае много малка територия и там така или иначе няма и никаква земеделска дейност, която да се извършва. Заповедта не касае акваторията на Черно море.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта, че основният проблем не е заповедта на МОСВ, а Планът за управление на защитената зона, който трябва да бъде изработен съвместно с местните общности, с браншовите организации, които са на място, за да бъдат защитени всички интереси и респективно да бъде защитен закона.

За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

Когато има баланс, мога да отида и да го защитя в Брюксел. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов преди думата да вземе Борисов на срещата.

„Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение. В разговора ще моля за краткост във всяко едно изказване, за да може да имаме решение след днешната среща. Предлагам да не се връщаме назад в тази една седмица. Разговарял съм с тримата кметове, общински съвети, представители на различни гилдии. За мен не е безразлично, когато трима кметове, заедно със своите съветници, се правят, че този проблем го няма. Помолих всички страни да се върнем стъпка назад и да проведем днешния разговор.

Затова казах, че спираме за един или два дни заповедта, да се съберем и да кажем дали този текст става или не става“, заяви Борисов. Той подчерта, че Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо. „Ние сме осъдени и минимумът, който трябва да се приеме, са тези осъдителни точки. Къде бъркам? От едната страна има едни интереси, от другата - други. Всички тези хора там са със своя бизнес и поминък. Нещата тръгват още от 2001 г. сигурно. Ще загубим много време и няма да стигнем до никъде, ако се връщаме в миналото“, добави премиерът. Той обясни, че трябва да се реши какъв да е текстът на заповедта, в противен случай решението е по 20 000 евро на ден. „Стига с тези обиди. Какво ли не чух. Благодаря ви, че сте тук. Планът е дълъг и може много да се говори и да се мисли. От БАН имат желанието за този диалог“, каза още Бойко Борисов.

„Искам да седнем и да намерим онзи компромис, който ще бъде приемлив и за двете страни. Ако само едната страна е приоритетно представена, това трудно може да бъде защитено. Моето предложение е да имаме време до момента, в който договоря с местната общност и власт и след това с Брюксел конкретната заповед, да оставим действието на сегашната, за да не поемаме никакви рискове. Ако това не е приемливо, ще поемаме риск и ще видим какво ще процедираме“, заяви Димов.

Йордан Господинов, който представлява производителите на рибни продукти заяви, че са за Натура 2000, но в случая има силно увеличение на зоните.

Анна Ганева - директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН посочи, че разработването на план за управление на каквато и да е защитена територия се подчинява на българското законодателство и на наредби. „Самият процес на обществено обсъждане също е регламентиран в наредби. Целта на обществените обсъждания е именно всички да кажат мнението си по документа, който се представя“, заяви тя и добави, че иска да сподели обидата на българската научна общност във връзка с появилите се в медиите квалификации за некомпетентност и грубо отношение към хората. По думите й Институтът на БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Лесотехническият университет са били винаги в услуга на държавата. „Очаквам публично извинение към всички, които са си позволили такива квалификации“, добави тя.

Димитър Канариев от Националната асоциация „Българско Черноморие“ заяви, че декларират ангажираността си в този процес. „Ще изразим становище, ще бъдем много активни. По отношение на плана за управление, изначало тази процедура беше започната порочно. Тя ще бъде обжалвана и призоваваме учените също да поемат своята отговорност“, каза още той.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обсъди проблема "Калиакра" с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Министър Нено Димов съобщи, че също е разговарял с него. Информирах комисаря, че ще търсим ефективни работещи решения, минавайки през всички гледни точки, каза той.

Отмяната на тази заповед носи след себе си риск за реални санкции от страна на на ЕС и могат да костват стотици милиони на държавата, посочи министърът на екологията. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в "Натура 2000", а в начина, по който са определяни границите на земите, каза Нено Димов.

Следващата ми заповед за защитената зона ще бъде съобразена с точното решение на Европейския съд. Не можем да направим за две седмици план за управление и ще търсим начин да удължим този срок с анекс, одобрен от Брюксел, каза Димов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отчуждаване

    16 2 Отговор
    Калиакра защитена зона за кого ? за новите обитатели за която я пазят...... гогато Българите измрат или бъдат прогонени от България .Хайде Боко знаеш му цаката ..започвай процедура по отчуждаване ...В българия по конституция ,,частната собственост неприкосновенна " е само на книга
  • 2 Канго и Леш

    12 4 Отговор
    Обърках се отново. Натура беше приета по време на тройната колиция. Тома Белев беше кандидат за евродепутат от левицата. Гергов продължава да е червено чадо. Измежду добрите герои се търси лошия...
  • 3 Ник

    14 0 Отговор
    Натура 2000 беше приета през 2007 година! - Някак странно, е че тя се оказа не важеща за всички!
    - Можете да откриете информация как Борисов реже лентички на Голф игрище и ветро- генератори на свои близки познати през първият и вторият си мандат именно в Района на Балчик и Каварна.
    Сега същите тези обекти са извадени от Натура 2000.
    - Какво излиза тогава?
    Лично Борисов е нарушил приетата НАТУРА 2000, а сега ми говори че не е виновен и всички ще бъдат засегнати без неговите добри познати и бивши приятелки...
    - Сиреч глобата от 20 000 Евро на ден е и по негова заслуга!

    Коментиран от #5

  • 4 Калинка пише дописка

    0 1 Отговор
    Какво е това понто-сермантски степи, писарчето?
  • 5 СОФИЯ

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ник":

    Лъжеш,обектите ги извади станишев.И пак той им подари земите.

    Коментиран от #6

  • 6 Ник

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "СОФИЯ":

    Е хайде гледай БТВ Новините от тази вечер, да видиш за кои обекти ни е наложена санкцията! - Точно обектите дето Борисов ходи да реже лентичките. - 6 ветропарка и голф игрището "Тракийски скали".
    Сега влез в нета и потърси, кой кога ряза лентите.
    Така, че драги шопе... - няма лъжа и няма измама! Четеш първо и после коментираш!
    Винету е виновен и това вече се вижда черно на бяло!
  • 7 Све

    5 0 Отговор
    Когато нямаме държава.
    Дървена кратуна ще решава въпроси, които не са му в компетенцията.
    Държава, която няма национална доктрина и концепция, в която се взимат решения БЕЗ ОТГОВОРНОСТ няма бъдеще.
  • 8 Наблюдателен

    5 0 Отговор
    Тия от снимката разбират от микрофони-метални и кожени, твърди и меки, но нито един от тях не може да прочете карта, а пък да вземат решение по информация, изведена от нея, е чудо, хиляда по-голямо от разделянето на морето на две от Моисей!
  • 9 ГРАБ

    1 0 Отговор
    Знаете ли, че 1 катаджийска КIA струва 90 000 лв. и още 30 000 за обурудване ??? Е ГРАБ не грабят и не гробят ама НИКАК. Браво Бойко с тия пари и Мерцедеси можеше да купиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове