1 008 4

НАТУРА 2000 не забранявала земеделието и риболова в Добруджа

Венцислав Михайлов

"Този скандал избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение, че тази заповед има много малък обхват", коментира в сутрешния блок на бТВ Нено Димов. Той посочи, че по никакъв начин не се забранява риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност ще е ограничена само на територията на т.нар. понто-сарматски степи - земя, която така или иначе не е плодородна. Димов посочи, че по-голямата част от степите и в момента са държавна собственост, но има и 7600 дка на частни собственици, като ще се търси вариант те да бъдат компенсирани чрез изкупуване или замяна. Той не пропусна отново да изтъкне, че не само е спасил перките и голф игрищата, но и "всичко с разрешение за строеж и започнато може да продължи".

Сигнал, че земеделието не е забранено даже и в "Натура", дойде и от Европейската комисия. Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела. Двамата са се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. "Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на "Натура 2000" не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на Крайморска Добруджа", съобщават от правителствената пресслужба.

Че тоталната забрана за земеделие касае много малка територия, и то необработваеми степи, първи обясниха експерти по защитени територии от природозащитните организации, които са нарочени за черната овца в целия скандал. Според Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие" става дума за едва 22.48 кв. км, като значителна част от нея е в резервата "Калиакра" и в защитената местност Степите. И Аврамов твърди, че над 90% от степите са държавна и общинска собственост и на практика ограниченията засягат само няколко квадратни километра частни степи. "Заповедта, която беше издадена от министерството, опазваше 2300 хектара. Това е една много тясна ивица покрай морето - каменисти територии, които са били винаги в течение на векове пасища. Някои места са широки 100, 200, най-много 300 м и само в две места при Калиакра има едно ловно стопанство - държавно, където са малко по-широки, до 2-3 км. Там пък е резерват. В годините се знаеше, че тези степи, понеже са много ценни и са застрашено местообитание от европейски мащаб, в червени книги и т.н., не трябва да се пипат. Обаче държавата си правеше гавра с тях и раздаваше... Имаше 600 проекта за застрояване", обясни пред БНР Андрей Ковачев от сдружение "Балкани".

Трудно е да се намери невинно обяснение за действията на екоминистерството. Дори и при срещата с разгневените граждани през уикенда нито премиерът, нито министърът успокоиха обстановката с тези аргументи. Напротив, заповедта бе директно отменена по нареждане на Бойко Борисов, който обеща и да има ново преначертаване на защитените зони, като се гледат "нива по нива".

От няколко екоорганизации директно заподозряха, че заблудата на местното население е умишлена. "На 4 август 2017 г. станахме свидетели на организирана кампания, която, криейки се зад страховете на хората да не бъдат отнети собствеността и поминъкът им, целеше да дискредитира за пореден път "Натура 2000" - един от законовите инструменти за опазване на природата в ЕС. Ние считаме, че чрез т.нар. граждански протест бяха осуетени обществените обсъждания на проекта за интегриран план за управление на три защитени зони, за да не бъде представена и подложена на обсъждане важна информация за управление на зоните и да се отклони вниманието от основните проблеми, довели до осъждането на страната ни от Европейския съд по делото "Калиакра", обяви дружеството за защита на птиците (БДЗП). Оттам изнасят данни, че за последните 10 години степните местообитания в защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра" са намалели с близо 16% поради превръщането им в голф игрища, овощни градини, застрояване или промяна на начина на трайно ползване, а делът на частната собственост нараства от 7 на 25%. И още данни от сдруженията - заповедта на министъра всъщност касае 1.7% от територията на Балчик, Каварна и Шабла, а не целите им землища, както се твърдеше отначало.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • DND
  Отговор
  1 14:52  08.08.17
  Да ... Здраво се работи в полза на олигархията, застроила НАТУРА 2000. Разбира се, спасени са и перките, и голф игрищата, въпреки че са в същата тази НАТУРА. Сета и птичките се оказаха спасени ... Натурата за еколози, перките и голф-игрищата за бизнесмени, а глобите - за нас ! Да ни е честито управлението на суджука !
 • Poli
  Отговор
  2 15:32  08.08.17
  Поздравления! Най-сетне някой от тази медия е успял да прочете и цитира нещо различно от официална правителствена пропаганда.
 • Гост
  Отговор
  3 22:22  08.08.17
  Натура 2000 не забранява ползването на земеделските земи, а хвърлянето на отровите с които масово земеделските производители хвърлят по земите. В края на лятото е важно тоновете пшеница, а не какви боклуци са хвърлени са хвърлени.
 • Чочо
  Отговор
  4 23:15  08.08.17
  В тази натура верни на партийте крадци и измамници даже построиха а обикновенните хора още чакат/след 20год,/ да им вастановят земята като пример е община Аксаково идеъе и виште ама и там са от вашите

Напиши коментар:


Публикувай