595 3

Хепатит натръшка ромчетата в Луковит

Мартин Христов

Взрив на заболели деца от хепатит А е регистриран в ромския квартал "Изток" в град Луковит. От началото на юни заболелите там са 63-ма, а през последната седмица са регистрирани 11 случая, съобщи д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

"Това са основно деца от 1 до 15 години. Чисто контактно-битова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава", каза тя, цитирана от БНР.

Регистрираните случаи на хепатит в цялата Ловешка област за периода са общо 75, обясни д-р Иванова и посочи, че за спиране на разпространението на болестта на контактните е препоръчана имунизация.

Предприети са мерки основно с активното участие на общопрактикуващите лекари в града, ангажиран е и здравният медиатор. Имунизацията срещу хепатит тип А не е задължителна.

На Община Луковит е издадено предписание да извърши дезинфекция в домовете на заразените от хепатит.

Ловеч / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Така и така ще ме триете
  Отговор
  1 00:44  09.08.17
  БХК, ДПС и Евророма изказват съпричастност към семействата на заболелите деца и ги призовава да изсикват МАКСИМАЛНОТО от Българското здравеопазване! Моля да се свържете с нас в случай, че ви откажат масаж, балнеолечение, помощ от психоаналитик или круиз до Малдивите!
 • 2 07:17  09.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Миенето
  Отговор
  3 12:25  09.08.17
  на ръце не е "културелна особеност" на етноса.

Напиши коментар:


Публикувай