8 Август, 2017 15:47, обновена 8 Август, 2017 16:00 1 526 0

Нона Караджова: Премиерът и Нено Димов намериха баланса за Калиакра

  • нона караджова-
  • нено димов-
  • калиакра-
  • бойко борисов

Бившият екоминистър смята, че взетото решение е възможно най-доброто за достойно компенсиране на собствениците

Нона Караджова: Премиерът и Нено Димов намериха баланса за Калиакра - 1
Снимка: БТА

Проблемът, възникнал през 2006-2008 г., намери най-доброто решение от социално-икономическа и екологична гледна точка. Това каза за агенция „Фокус“ Нона Караджова, бивш министър на околната среда в кабинета на Бойко Борисов в периода 2009-2013 г. във връзка с днешната среща по казуса „Калиакра“, на която бе постигнато съгласие заповедта за забрана на строителство в „Калиакра“ да продължи да действа, докато се прецизира нова.

„Решението за достойно компенсиране на собствениците е възможно най-доброто“, коментира Караджова. „Предполагам, че има възможности в Програмата за развитие на селските райони, която се управлява от МЗХ да прехвърли средства от мерки, които не са толкова атрактивни и не се усвояват толкова бързо, към мярката, която е за компенсиране на собствениците на земи в „Натура 2000“, коментира Караджова. Тя поясни, че министър Димов е постигнал най-доброто за страната в преговорите с ЕК и е спестил огромни средства от данъкоплатците. Караджова обясни, че тези инвестиции е трябвало да се обезщетят. По думите ѝ при всички положения е щяло да има заведени много дела срещу държавата.

„Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. 2005-2006 г. са разрешени тези проекти в нарушение на екологичното законодателство и се стигна дотук“, коментира Караджова. Тя обясни, че през 2009 г. е установила, че в нарушение на екологичното законодателство са издадени хиляди разрешителни за ветропаркове и соларни, мини ВЕЦ-ове в зони за „Натура“.

Караджова изтъкна, че при Тройната коалиция не са били спазвани пълните процедури за екологична оценка. „Предприехме мигновени действия. Проблемът не беше само екологичен, а и имиджов за страната, току-що станала членка на ЕС“, каза Караджова. Тя поясни, че, ако не са били взети спешни мерки от кабинета „Борисов“ 1 и от нея като министър, са щели да бъдат въведени в експлоатация ВЕИ мощности, с минимум 7-8 хил. мегаватчаса. Караджова обърна внимание, че във върховите моменти през зимните периоди и в най-тежките зими, потреблението на енергия се осигурява от около 7 хил. 500 мегавата.

„Към тогавашните разпоредби на Закона за възобновяемите енергийни източници, държавата беше длъжна да изкупува произведената електроенергия от ВЕИ, при това цените бяха изключително високи. В крайна сметка предприехме на мига законодателни промени, както и прилагащи мерки, и щетите се сведоха до минимум“, коментира Караджова. Тя поясни, че от 3 000 ветрогенератора в момента те са максимум 300. По думите ѝ при фотосоларните паркове от около 5 мегавата стартирани, в момента са максимум 1000.

„Това е възможно най-малката щета. В крайна сметка останаха 10 проекта, които се оказаха в нарушение, но те бяха вече факт към 2009 г.", посочи още тя. Караджова обясни, че в преговорите с ЕК е нямало как да убедят, че тези проекти нямат нарушения. „Ако не бяха предприети тези действия, сега щяхме да сме в наказателна процедура с 10 пъти повече“, допълни бившият министър.

По думите ѝ изключително лошата политика на правителството на Тройната коалиция и на ДПС, което е управлявало тогава МОСВ, е щяла да доведе страната до колапс по отношение на цените на електроенергията. „Независимо от всички предприети мерки, 2013 г. това количество, което беше до края на 2008 г. доведе до повишаване на цените на електроенергията. Спомняте си вълненията и протестите на гражданите и преждевременното прекратяване на дейността на нашето правителство. В крайна сметка правителството на „Борисов“ 2 и „Борисов“ 3 продължават по един добър начин преговорите с ЕК, за да се разминем с минималните щети“, допълни бившият министър на околната среда.

"Министър Нено Димов поема удара за сериозни грешки, които са направени в миналото, и това е много несправедливо", пък заяви пред агенция "Фокус" друг бивш министър на околната среда и водите - Евдокия Манева, заемала позицията по време на правителството на Иван Костов.

“Смятам, че проблемът беше заложен още през 2007 година, когато бяха определени зоните от „Натура 2000“ в България по проект на неправителствените организации. Повече от една трета от българската територия беше поставена под защита, като при определянето не винаги достатъчно компетентно и аргументирано бяха включвани територии. Например бяха включени хвостохранилища (като това в Малко Търново), както и военни полигони. Не бяха отчетени интересите на хората“, коментира Манева.

Тя посочи, че това е период, в който една голяма част от земеделските земи е пустеела и вместо като такава, е била отразена като ливади.

“Тези грешки допусна тогава Джевдет Чакъров, правейки реверанс към неправителствените организации. Спомням си, че сумата, която неправителствените организации тогава получиха, беше 5 млн. долара. След това Джевдет Чакъров даде още 700 хиляди, за да се верифицират тези територии от БАН, но като че ли още тогава работата не беше свършена като хората. И през всичките тези години, когато възникваха различни казуси и местното население и Зелените се противопоставяха, всъщност никога не се постигна това, което трябваше да бъде налице – спокоен диалог с аргументи. Така че според мен това е изходът – спокойният диалог с намиране на ясни аргументи от двете страни и достигане до компромисно решение. Териториите, които са уникални като тези степни съобщества в района на Калиакра и не са земеделски земи, трябва категорично да се защитят. И населението трябва да бъде убедено, че това е така, защото ако се противопоставят Зелените на населението, резултатът ще бъде плачевен“, каза бившият министър.

Манева заяви още, че е твърдо против оставката на министър Нено Димов.

„Не само протестиращите, но и Зелените най-нагло излизат с аргументация, че Нено Димов едва ли не е спекулирал с тази тема. Смятам, че той е умен и умерен човек и има много разумна позиция. Който и да дойде на негово място, не може по друг начин освен по пътя на диалога и със сериозни аргументи да намери решение - да се определят ясно териториите, да се види как ще се управляват, какво ще се съдържа в управлението и кои ще са органите, които ще го осъществяват. Такъв цялостен управленски процес трябва да се случи за всеки един проект и да се включи всяка една защитена територия. А познавайки хората, които работят в тази сфера и имат компетенции, аз специално не виждам кой в момента би извадил някакво по-удачно решение. Просто трябва да има добронамереност от всички страни. Нено Димов е комуникативен човек и при това физик и математик, което е един сериозен аргумент – това означава, че има логично мислене. А при логични и добре аргументирани доводи решение винаги може да се намери“, коментира Манева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове